Leon Jouhaux Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

JOUHAUX, Leon (1879-1954) Fransız, sendikacı. Uzun yıllar Genel İşçi Konfederasyonu’nun genel sekreterliğini yapmış, Uluslararası Çalışma Orgütü’nün kurucuları arasında yer almıştır.

1 Temmuz 1879’da Paris’te doğdu, 28 Nisan 1954’te aynı kentte öldü. Bir işçinin oğluydu. 16 yaşında bir kibrit fabrikasında çalışmaya başladı. Sendikal harekette etkin olarak yer aldığı ilk gençlik yıllarında devrimci sendikacılığı savundu. 1906’da Kibrit işçileri Konfederasyonu’nun, 1909’da Genel İşçi Konfederasyonu’nun (Confederation generale du travail-CGT) genel sekreteri oldu. 1914’ten sonra devrimci sendikacılık anlayışını bırakarak, sendikacılığın siyasetten bağımsız olması gerektiğini savunmaya başladı.

1919’da Versailles Barış Konferansı’na katıldı. Bu sırada Uluslararası Çalışma Orgütü’nün (International Labor Organization-ILO) kurulması için çaba harcadı. 1921’de komünist eğilimli Birlikçi Genel İşçi Konfedarasyonu’nun (Confederation generale du tra-vail unitaire-CGTU) CGT’den ayrılmasından sonra da CGT genel sekreterliği görevini sürdürdü. 1936’da başbakan Leon Blum tarafından Fransız Merkez Bankası’nın yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Aynı yıl yapılan Toulouse Kongresi’yle CGT ve CGTU yeniden birleşti.

1940’ta CGT’nin Vichy hükümeti tarafından kapatılmasından sonra uzun süre çeşitli kentlerde gözaltında tutuldu. Nisan 1943’te Naziler tarafından tutuklanarak Buchenwald toplama kampına gönderildi. II.Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra
yeni den kurulan CGT’nin genel sekreterliğini, Fransız Komünist Partisi (FKP) üyesi Benoît Frachon (1892-1975) ile paylaştı. 1947’de CGT’nin bütünüyle FKP’nin denetimi altına girdiğini gerekçe göstererek örgütten ayrıldı. Ertesi yıl reformist bir sendika olan Genel Çalışma Konfederasyonu-Işçi Gücü’nü (Confederation generale du travail-Force ouvriere- CGT-FO) kurdu. 1949’da Uluslararası Özgür Sendikalar Konfederasyonu’nun kurulmasında etkin rol oynadı. 1951’de kendisine Nobel Barış Ödülü verildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski