KAFTANCIOĞLU, Ümit (1934-1980) Türk, yazar. Gerçekçi anlatımı, yalın, akıcı diliyle köy yaşamını ve köy sorunlarını işlemiştir.
Kars’ın Hanak ilçesine bağlı Saskara köyünde doğdu, 11 Nisan Î980’de İstanbul’da öldürüldü. Asıl adı Garip Tatar’dır. İlköğrenimini köyünde tamamladıktan sonra birkaç yıl okuma olanağı bulamadı. Daha sonra girdiği Cılavuz Köy Enstitüsü’nü 1957’de bitirdi ve üç yıl boyunca Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmenliği yaptı. 1964’te Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü (şimdi Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi) Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Bir süre ortaokul öğretmenliği ettikten sonra TRT’ye girdi, program yapımcısı oldu. İstanbul Radyosu’nda, Köy Yayınları’nda çalıştı. “Dönemeç” adlı öyküsüyle 1970 TRT Büyük Ödülü’nü, “Hakkuliah” adlı röportajıyla da 1972 Ali Naci Karacan Armağanı’nı kazandı. 1980’de çocuk öykülerinden oluşan Çocuk ve Kent adlı yapıtıyla Başkent Yarışması’nda üçüncü oldu.
Çok küçük yaşta okuma yazma öğrenen ve köydeki büyüklerine kitap okuyarak yetişen Kaftancıoğlu, enstitü yıllarında edebiyatla ilgilendi. Çeşitli gazete ve dergilerde çıkan öykü, röportaj ve incelemelerinden sonra 1972’de ilk öykü kitabı Dönemeç ve ilk romanı Yelatan’m yayımlanmasıyla ün kazandı. Art arda yayımlanan yapıtları arasında halk masallarından, destanlardan derlemeler ve çocuk kitapları da yer aldı.
Kaftancıoğlu, köy enstitülerinde yetişen öbür yazarlar gibi, köy yaşamını, köy sorunlarını, insanın doğayla mücadelesini konu edinmiş, kendi yaşamından kaynaklanan olayları, gerçekçi anlatımıyla dile getirmiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Öykü: Dönemeç, 1972; Çarpana, 1975. Roman: Yelatan, 1972; Tüfekliler, 1974. Destan-Masal: Tek Atlı Tekin Olmaz, 1973; Köroğlu Kol Destanları, 1979.
Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi