Victoriano Huerta Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

HUERTA, Victoriano (1854-1916) Meksikalı asker ve devlet adamı. 1913-1914 yıllarında devlet başkanlığı yapmıştır.

23 Aralık 1854’te Jalisco Eyaleti’nin Colotlân kentinde doğdu, 13 Ocak 1916’da ABD’nin Texas Eyaleti’nde El Paso’da öldü. Kızılderili asıllı bir ailenin oğluydu. Chapultepec Harp Okulu’nda askeri öğrenim gördü. Devlet başkanı Porfirio Diaz’m güvenini kazanarak general oldu. 1901’de Maya Kızılderilileri’nin ayaklanmasını bastıran askeri kuvvetlerin komutanlığını yaptı.

Meksika’yı 35 yıla yakın bir süre diktatörlükle yöneten Diaz, Mayıs 1911 ’de Madero önderliğindeki bir ayaklanma ile devrildikten sonra Huerta, Paris’e sürgüne giden Diaz’a Veracruz’a kadar eşlik eden muhafız birliğine komuta etti. 1911 ’de Geçici Başkan Francisco de la Barra tarafından, Zapata’nın başlattığı ayaklanmayı bastırmakla görevlendirildi. Kasım 191 l’de Madero devlet başkam olduktan sonra, geçici olarak görevinden uzaklaştırıldı. 1912’de ülkenin kuzeyinde yönetime karşı bir ayaklanma başlayınca Madero tarafından yeniden göreve çağrıldı ve ayaklanmayı bastırdı.

Şubat 1913’te büyük toprak sahipleri ve ordunun yarısı Madero’ya karşı ayaklanınca hükümet güçlerinin kumandanı olan Huerta ayaklanmacıların yanında yer aldı. Geçici devlet başkanlığını üstlendi. Madero’ nun can güvenliğini sağlamak için söz vermiş olmasına karşın, Madero ve yardımcısı P.Suarez bir hapishaneye nakledildikleri sırada, büyük bir olasılıkla Huer-ta’nın vermiş olduğu bir emirle, öldürüldüler.

Huerta Ekim 1913’te devlet başkanı olduktan sonra parlamentoyu dağıttı ve tüm demokratik muhalefeti baskı altına aldı. V.Carranza, A.Obregon, P.Villa ve E.Zapata’nın yönetimindeki muhalefet güçleri Huerta yönetimine karşı ortak bir mücadele başlattılar. Nisan 1914’te Tampico’da bazı ABD’li denizcilerin tutuklanması üzerine ABD birlikleri Veracruz’u işgal ettiler. Huerta, muhalefet güçlerinin, ordusunu yenilgiye uğratmasından sonra Temmuz 19.14’te ülkeyi terketti ve Veracruz’a kaçtı. Meksika-daki yeni yönetime karşı komplo hazırlıkları içindeyken öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski