VIII. İoannes Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

İOANNES VIII (1390 ?-1448) Bizans imparatoru. Osmanlı ilerlemesini durdurmak amacıyla Ortodoks ve Katolik kiliselerinin birleşmesini sağlamaya çalışmıştır.

Doğum yeri bilinmiyor, 1390-1395 arasında doğduğu sanılmaktadır. 31 Ekim 1448’de Constantinopolis’te (İstanbul) öldü. İmparator II.Manuel ve İmparatoriçe Helena’nın en büyük oğludur.

1421’de ülkeyi babasıyla birlikte yönetmek üzere Bizans tahtına çıktı. Manuel devlet işlerini İoannes’e bırakarak inzivaya çekildi. İoannes Osmanlı tahtında hak iddia eden şehzade Mustafa’yı destekleyince Osmanlılar’la olan ilişkiler bozuldu. Sultan II.Murad, 1422’de Constantinopolis’i kuşattıysa da alamadı, ancak Osmanlılar’ın Mora’ya akmları sürdü. Bunun üzerine Bizans, Osmanlılar’m üstünlüğünü kabul ederek düzenli vergi ödemeye başladı.

İoannes, babasının ölümü üzerine 1425’te tek başına imparator oldu. Kardeşleri ise merkezden ayrılarak Mora ve Selanik’i bağımsız despotluklar halinde yönetmeye başladılar. Osmanlılar’ın 1430’da Selanik’i alması üzerine, İoannes İstanbul surlarını sağlamlaştırmaya çalıştı.

Osmanlılar’ın ilerlemesini durdurmak için en etkili yolun Ortodoks ve Katolik kiliselerinin birleşmesi olduğunu düşünen İoannes, 1438’de, İstanbul patriği ile birlikte İtalya’ya gitti. Papa IV.Eugenius’un Temmuz 1439’da topladığı Ferrara-Floransa Konsi-li’nde, İstanbul patriğinin muhalefetine karşın, iki kilisenin birleşmesi kabul edildi. IV.Eugenius, Batı Avrupa ülkeleriyle Macaristan, Polonya ve Eflak’a, Osmanlılar’a karşı bir Haçlı seferinde birleşmeleri için çağrıda bulundu. Aralarında ünlü Macar komutan Hunyadi Janos’un da bulunduğu Haçlı ordusu, 10 Kasım 1444’te Varna’da II.Murad komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratıldı. Varna’ daki çarpışmaya katılmayan İoannes, saltanatının son yıllarında Osmanlı Devleti’yle iyi ilişkiler kurdu.

İoannes, Katolik ve Ortodoks kiliselerinin birleşmesini sağlamış, ancak bu durum Papalık’ın egemenliğini tanımak istemeyen Bizans Kilisesi ve Moskova dışındaki Doğu patrikleri arasında hoşnutsuzluk yaratmıştır. Osmanlı yayılmasını durdurmak için düzenlenen Haçlı seferi, Avrupa’nın Bizans’ı kurtarmak amacıyla düzenlediği son ortak sefer olmuştur.

• BAKINIZ: HUNYADİ JANOS, MANUEL II, MURAD II.

Daha yeni Daha eski