KORNBERG, Arthur (1918-26 Ekim 2007, Stanford, Kaliforniya) ABD’li biyokimya bilgini. İlk kez deneysel yoldan DNA molekülünün sentezini gerçekleştirmiştir.
3 Mart 1918’de New York Eyaleti’nin Brooklyn kentinde doğdu. 1941’de New York’taki Rochester Üniversitesi’nde tıp öğrenimini tamamlayıp, bir yıl kadar Rochester’deki Strong Memorial Hastanesi’nde çalıştıktan sonra, 1942’den başlayarak Bethesda’daki Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde görev aldı, 1953’te de St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nde mikrobiyoloji profesörlüğüne ve kürsü başkanlığına getirildi. 1959’a değin bu görevini sürdüren Kornberg, aynı yıl Stanford Üniversitesi’nde biyokimya profesörlüğüne atandı ve 1969’a değin biyokimya kürsüsünün başkanlığını yürüttü. DNA molekülünün sentezine ilişkin çalışmaları nedeniyle 1959 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü Ochoa ile bölüştü.
Moleküler biyoloji alanındaki çalışmalarını özellikle hücre içi metabolizma etkinlikleri ve enzimler üzerine yoğunlaştıran Kornberg, 1942’den 1953’e değin sürdürdüğü araştırmalarında, biyolojik oksitlenme ve indirgenmelerde rol oynayan hidrojen taşıyıcı moleküllerden flavinadenin dinükleotit (FAD) ile difosfopiridin nükleotidin (DPN) oluşumuyla sonuçlanan bir dizi tepkimenin anlaşılmasına katkıda bulundu. Sonradan, 1944’te Avery ve arkadaşlarınca kalıtım özelliklerinin taşınıp aktarılmasından sorumlu olduğu ortaya konulan, 1953’te de Watson ve Crick tarafından sarmal yapısı açıklanan DNA (dezoksiri-bonükleik asit) molekülünün oluşumuna ilişkin çalışmalara yöneldi. Bu moleküllerin oluşumunda nükleotit adı verilen yapıtaşlarının sıralanma sürecini aydınlatmak üzere, 1956’da, hastalık oluşturmaksızın bağırsaklarda yaşayan Esherichia Coli basilinden elde ettiği kültürde nükieotitleri radyoaktif yöntemle işaretlediği ve nükleotitlerin DNA’yı oluşturmak üzere sıralanma sürecinde katalizör işlevi gören bir enzimin varlığına ilişkin bulgular elde etti. Çalışmalarını sürdüren Kornberg, DNA moleküllerinin oluşumunda rol oynayan ve bugün DNA polimeraz olarak bilinen bu enzimi ayırıp saf halde elde ederek, ilk kez deneysel yoldan DNA moleküllerinin sentezini başardı.
• YAPITLAR (başlıca): DNA Synthesis, 1974, (“DNA Sentezi”); DNA Replication, 1980, (“DNA Replikasyo-nu”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi