KÖSEOĞLU, Edip Hakkı (1904-1990) Türk, ressam. Halk yaşamından sahneleri betimlediği resimleriyle tanınmıştır.
Ağustos 1904’te İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Kadıköy Lisesi’nde tamamladıktan sonra Sanayi-i Nefise Mektebi’ne (sonra Güzel Sanatlar Akademisi, şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) girerek İbrahim Çallı’nın öğrencisi oldu. 1927’de mezuniyetinden sonra Avrupa sınavını kazanarak Paris’te Arts et Metries’de dekorasyon ve fresk öğrenimi gördü. Andre Lhote’un atölyesinde çalıştı. 1932’de Türkiye’ ye döndükten sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretmen olarak görev aldı. 1943’te 4. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde Ishak Hoca ile birincilik ödülünü kazandı.
Köseoğlu çoğunlukla insanların günlük yaşamlarını gerçekçi (realist) bir yaklaşımla anlattığı resimler yapmıştır. Özellikle kabadayıları, genelev kadınlarını, kumarbazları ve çağdaş kent toplumunun aşağı tabakalarından benzeri tipleri işlediği bu yapıtlarında, toplumun sorunlarından çok gerçeklerini yansıtmayı amaçlamıştır. Ayrıca çizgi, renk, düzenleme gibi teknik konuların çözümlenmesine ağırlık vermiştir. Günlük yaşamı konu aldığı resimlerinin yanı sıra, manzara, natürmort ve portre dalında da çalışmıştır. Ölgün, ama uyumlu renklerin egemen olduğu yapıtlarında plastik nitelikler ustaca vurgulanmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): İzmir Büyükyamanlar, 1935; Lozan Antlaşması, 1940; Mudanya Mütarekesi, 1940; Istan-bul’un Teslimi, 1940; Atatürk’ün ilk Meclisi Açtığı Gün, 1940; Seyhan Nehrinde Mandalar, 1940, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Çiçekler, 1949; Soyut, 1959; Kendi Figürü, 1975; Rakı Sofrası, 1978; Eşekli Figür, 1979; Mangal Başındaki Kadınlar, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Ishak Hoca; Balıkçı.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi