KOPP, Hermann (1817-1892) Alman, kimyacı. Fiziksel kimya alanındaki çalışmalarının yanı sıra, 19.yy’ın en büyük kimya tarihçilerinden biridir.
Hermann Franz Moritz Kopp 30 Ekim 1817’de Hessen’deki Hanau kentinde doğdu, 20 Şubat 1892’de Heidelberg’de öldü. Heidelberg Üniversitesi’nde başladığı kimya öğrenimini Marburg Üniversitesi’nde sürdürerek 1838’de doktora derecesini aldı. Ertesi yıl Liebig ile birlikte çalışmak üzere gittiği Giessen Üniversitesi’nde 1841’de doçentliğe, 1843’te profesörlüğe yükseltildi. 1852’ye değin bu üniversitede kuramsal kimya, kristalbilim, meteoroloji ve fiziksel coğrafya dersleri veren Kopp, o tarihte Liebig’in ayrılmasıyla boşalan kürsü başkanlığı görevini Heinrich Will ile birlikte üstlendiyse de bir yıl sonra yöneticilik görevinden çekilerek zamanını tümüyle derslerine ve deneysel çalışmalarına ayırdı. 1863’te Heidelberg Üniversitesi’ne geçti ve 1890’da emekliye ayrılana değin kristalbilim ve kimya tarihi dersleri verdi.
Fiziksel kimya alanındaki çalışmalarını element ve bileşiklerin fiziksel özellikleri üzerinde yoğunlaştıran Kopp, kimyasal yapı değişikliklerinin maddenin fiziksel özelliklerinde yarattığı değişiklikleri incelemek amacıyla, kaynama sıcaklığı, ısıl genleşme, özgül ağırlık, özgül ısı (ısınma ısısı) deneyleri ve ölçümleri yaptı, bu amaçla birçok ölçü aygıtı geliştirdi. 1841’de, organik bileşiklerde kaynama sıcaklığının karbon zincirinin uzunluğuna bağlı olarak değiştiğini buldu. “Dulong-Petit Yasası”ndan yola çıkarak özgül ısı üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda, 1864’te, elementlerin özgül ısılarının katı bileşikler oluşturduklarında da değişmeden kaldığını gösterdi ve bir katı bileşiğin ısı sığasının, bu bileşiği oluşturan elementlerin ısı sığalarının toplamına eşit olduğunu belirleyen “Kopp Yasası”nı tanımladı.
Kopp, fiziksel kimya alanındaki katkılarının dışında, çağının en önemli kimva tarihçilerinden biri olarak tanınır. Heidelberg Üniversitesi’nde bir yıl kadar öğrencisi olduğu Gmelin’in, tüm kimya bilgilerini sistemli bir biçimde derleven ansiklopedi niteliğindeki çalışmalarından da esinlenerek hazırladığı ve simyacılardan başlayıp kimyanın 19. yy’a kadar olan gelişmesini derlediği Geschichte der Chemie adlı yapıtını 1843-1847 arasında dört cilt halinde yayımladı. Geniş kapsamlı ilk kimya tarihi sayılan bu yapıtının genişletilmiş yeni bir basımım yapabilmek amacıyla tüm yaşamı boyunca bilgi topladıysa da, bu amacını gerçekleştiremeden öldü.
• YAPITLAR (başlıca): Geschichte der Chemie, 4 cilt, 1843-1847, (“Kimya Tarihi”); Die Entuıicklung der Chemie in der neuererı Zeit, 1873, (“Zamanımızda Kimyanın Gelişimi”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi