I.Kubad Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

KUBAD I ( ? – 531) Sasani hükümdarı. Mazdek yanlılarının gücünü kırmaya çalışmıştır.

Doğum yılı ve yeri bilinmemektedir. 13 Eylül 531’de Ktesiphon’da (bugün Irak’da Medain) öldü. Sasani hükümdarı Firuz’un oğludur. 488’de amcası Vo’lagases’in (Balas) tahttan indirilmesi üzerine hükümdar oldu. Hazarlar üzerine bir akm yaparak çeşitli ganimetler elde etti. Saltanatının ilk yıllarında, tüm insanların eşit olduğunu, toprağın, kadınların ve tüm diğer malların paylaşılmasını savunan Mazdek öğretisini yaymaya başladı. Daha da ileri giderek Mazdekçilik’i resmen destekledi. Bu yüzden zengin soylular ve Zerdüşt rahipleri 496’da Kubad’ı tahttan indirerek yerine kardeşi Zamasp’ı çıkardılar.

Uç yıl rehine olarak Akhunlar’ın (Eftalitler) yanında kalan Kubad, onların yardımıyla 499’da yeniden hükümdar oldu. Kişisel olarak Mazdek’i desteklemeyi sürdürmesine karşın, resmi desteği çekerek yerini sağlamlaştırmak istedi. Ancak bir süre sonra Mazdek yanlılarının güçlenmesinden kuşku duyarak tahtından indirileceği yolundaki bir söylenti üzerine, 523’te ileri gelen Mazdek yanlılarını öldürttü.

Bizanslılar ile sonuçsuz savaşlar yapan, Akhunlar’ı yenilgiye uğratan Kubad, Mazdek yanlılarını tamamıyla ezmek istediyse de, Mazdek bu katliamdan kurtuldu ve büyük halk kitleleri üzerindeki etkisini sürdürdü. Kubad’ın yerine Mazdek karşıtı olan oğlu I. Husrev geçti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski