Şehzade Korkut Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KORKUD ÇELEBİ (1470-1513) Osmanlı şehzadesi. II. Bayezid’in yerine geçmek amacıyla taht mücadelesine girişmiştir.

Amasya’da doğdu, 17 Mart 1513’te Bursa’da öldü. II.Bayezid’in oğlu, I.Selim’in [Yavuz] ağabeyidir. Dedesi II. Mehmed’in [Fatih] yanında, sarayda eğitim gördü. Arapça ve Farsça öğrendi.

II.    Mehmed’in 3 Mayıs 1481’de ölümünden sonra, babası Amasya’dan İstanbul’a gelinceye değin saltanat naipliği yaptı. 30 Aralık 1483’te Saruhan (Manisa) sancakbeyliğine atandı. 1501 Ekim’inde Midilli’yi kuşatan Hıristiyan donanmasına karşı asker gönderdi. Kardeşi şehzade Ahmed’in etkisi ile, Antalya sancakbeyliğine gönderildi. Yeniden eski sancağına dönmek istediyse de bu dileği reddedildi. Nisan 1509’da, hacca gitmek gerekçesi ile Antalya’dan İskenderiye’ye gitti. Memlûk sultanınca dostça karşılandı. Mısır’da bir yıldan fazla kalan Korkud, baba-sınca affedilerek Antalya’ya döndü.

Korkud Çelebi, Kardeşi Selim’in, 1511 ’de Trabzon’dan Kırım’a gitmesinin yarattığı karışıklıktan yararlanarak, İstanbul’a daha yakın olan Manisa’ya taşındı. Mart 1512’de, SelimTe Ahmed arasındaki mücadelenin kızıştığı günlerde İstanbul’a gitti. Yeniçeriler’den kendisini desteklemelerini istediyse de, Selim yanlısı olan Yeniçeriler bu öneriyi reddettiler. II.  Bayezid’in, 24 Nisan 1512’de Selim lehine tahttan çekilmesi üzerine kardeşinin padişahlığını tanıdığını açıkladı.

Yeniden Manisa’ya gönderilen Korkud, bazı devlet adamlarının ağzından yazılan ve padişah olmasını isteyen mektuplara olumlu cevap verince, I.Selim [Yavuz] 1513’te Manisa’ya geldi. Korkud Çelebi kaçmak istediyse de, Bergama yakınlarında yakalanarak Bursa’ya getirildi ve burada boğularak öldürüldü.

Sancak beylikleri sırasında Ege’de ve Akdeniz’de denizciliğin gelişmesi için çalışan Korkud Çelebi, aralarında Hızır Reis (Barbaros) ailesinin de bulunduğu birçok denizciyi koruması altına almıştı. Aynı zamanda bilim ve müzikle ilgilenmiş çeşitli yapıtlar vermiştir. Şiirde mahlası Harîmi’dir.

• YAPITLAR (başlıca): Kitap: Divân-ı Harîmi, (Millet Kütüphanesi, No. 104); Vesiletü’l-Ahbâb, (Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya Bölümü, No. 3529); Hallu İşkâki’i-Efkâr, (Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya Bölümü, No. 1142); Kitabufi’t-Tasavvuf, (Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya Bölümü, No. 1763); Hâfızu’l-İnsan, (Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya Bölümü, No. 2289). Beste: Bayatı (Kürdi), Eve, Hâver, Lâleruh peşrevleri; Mâye-i atik, Nevâ, Laleruh, Uşşak saz semaileri.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski