KONSTANTİNOS VII (905-959) Bizans imparatoru. Antik sanat ve edebiyata düşkünlüğü ve yazarlığıyla tanınmıştır.
Constantinopolis’te (İstanbul) doğdu, 9 Kasım 959’da aynı yerde öldü. Sarayın pembe odasında doğduğu için, “pembeler içinde doğan” anlamına gelen Porpyrogenitus adım aldı. Babası VI.Leon’un ölümü üzerine 15 Mayıs 908’de imparator ilan edildi. Yaşı küçük olduğundan yönetim uzun yıllar I.Romanos’un (Lacapenos) elinde kaldı.
VII. Konstantinos aynı zamanda kayınbabası olan I.Romanos’u 944’te sürgün ettikten sonra, ancak Ocak 945’te gerçek anlamda imparatorluk tahtına oturabildi. I.Romanos’un küçük çiftçileri destekleme, büyük toprak sahiplerine karşı askerlerin mülklerini koruma ve Doğu Akdeniz’de Araplar ile savaşma siyasetini o da sürdürdü. Son yıllarında Suriye’de Araplar’a karşı bazı başarılar kazandı. Yabancı ülkelerle diplomatik ilişkiler kurma yoluna gitti. Barışçı bir siyasete yönelerek batı ve kuzey sınırlarında huzur sağladı.
İlk Çağ geleneklerini çok iyi bilen VII.Konstantinos, sanat ve edebiyat çalışmalarına büyük ilgi gösterdi. Gerek kendi yazdığı, gerek yazılmasına ön ayak olduğu yapıtlarla kendisinden sonraki Bizans imparatorlarına değerli bilgiler içeren bir miras bıraktı. En önemli katkısı bir tür ansiklopedi niteliğini taşıyan derleme çalışmasıdır. Bu derleme eski yazarlardan parçalar, azizlerin yaşamı, tarım, tıp ve veterinerlik konularında bilgiler, Aristoteles’in hayvanlar üzerindeki incelemesi gibi çok çeşitli konuları kapsamaktadır. Ayrıca Bizans eyaletleri hakkında coğrafi ve tarihi bilgiler veren De Thematibus, dış siyasete ilişkin bir elkitabı olan De Administrando Imperio, Bizans kilise ve mahkemelerindeki gelenek ve törenleri anlatan De Ceremoniis gibi kitaplar yazdı. Bu son iki yapıtı oğlu II.Romanos için kaleme almıştır.
• YAPITLAR (başlıca): De Thematibus, (“Konular Üstüne”); De Administrando İmperio, (“imparatorluk Yönetimi Üstüne”); De Ceremoniis, (“Törenler Üstüne”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi