Geoffrey de Havilland Kimdir, Hayatı, Çalışmaları, Hakkında Bilgi

DE HAVILLAND, Geoffrey (1882-1965) İngiliz uçak tasarımcısı, sanayici ve pilot. Sivil havacılıkta jet uçakları kullanımının ve uzun mesafe uçuşlarının öncüsüdür.

27 Temmuz 1882’de Surrey’deki Haslemere kentinde doğdu. 27 Mayıs 1965’te Londra’da öldü. Mühendislik eğitimi gördükten sonra, birkaç yıl otomobil sanayiinde çalıştı. 1908’de, çift kanatlı bir uçak için yaptığı 50 BG’lik motor deneme uçuşlarında başarılı olunca, 1910’da tasarımcı ve pilot olarak İngiliz Hava Kuvvetleri’nin Farnborough’daki balon ve uçak fabrikasında görevlendirildi. Geliştirdiği uçakları otuz yıla yakın bir sürede kendisi denedi; 1943 ve 1946’da da, üç oğlundan ikisini deneme uçuşları sırasında kaybetti. Çok sayıda uçuş rekoru kırmış olan De Havilland 1944’te “Sir” unvanı, 1962’de liyakat nişanıyla ödüllendirilmiştir.

1914’te Aircraft Manufacturing Company’nin başmühendisliğine getirilen De Havilland, I.Dünya Savaşı sırasında hafif bombardıman uçaklarının ve tek kişilik avcı uçaklarının yapımını yönetti. Onun adından esinlenerek DH koduyla anılan bu dizinin bazı modelleri sonradan ABD’de uçak postasının ilk uygulamalarında kullanılmıştır.

1920’de, De Havilland Aircraft Company adıyla kendi uçak şirketini kurdu ve 1955’e değin teknik yöneticiliğini üstlenerek pek çok uçak modeli geliştirdi. 1924’te geliştirdiği çift kanatlı, hızı saatte 140 km’ye ulaşan, iki kişilik hafif “Moth” uçağı, İngiltere’ de özel uçuşlara duyulan ilgiyi büyük ölçüde artırmıştı. 1927’den sonra, savaş uçakları için jet motorları üretmeye başladı. 1948’de 20.000 metrelik yükseklik rekorunu kıran ve Atlas Okyanusu’nu aşan ilk jet uçağı olarak havacılık tarihine geçen “Vampire” de De Havilland’m tasarımıyla kendi fabrikalarında üretilmişti.

Hemen tümüyle kontrplaktan yapılan ve o günlerin en hızlı uçağı olan “Mosquito”, II. Dünya Savaşı yıllarında daha çok hava bombardımanlarında kullanılan çok amaçlı bir uçaktı. 1952’de, dört jet motoruyla donatılmış dev “Comet” uçaklarını üretmeye başlayan De Havilland, özellikle 1950’lerde, dünyanın hemen her yerinde hızlı hava taşımacılığının gelişmesine öncülük etmiştir.

• KAYNAKLAR: R.Sharo,Ont/ine of De Havilland Histo-ry, 1961.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski