Leo Delibes Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DELIBES, Leo (1836-1891) Fransız, besteci. Bale müziği besteciliğinin öncülerindendir.

Clement-Philibert-Leo Delibes 21 Şubat 1836’ da, Sarthe bölgesindeki Saint-Germain-du-Val’ de doğdu, 16 Ocak 1891’de Paris’te öldü. Babasının ölümü üzerine annesiyle birlikte Paris’e gitti ve Madeleine Kilisesi’nin çocuk korosunda yer aldı. 1848’de müzik yeteneğini farkeden annesi tarafından Paris Konservatuvarı’na gönderildi. Dönemin önde gelen opera bestecilerinden Adolphe Adam’m öğrencisi oldu. Onun yardımıyla, 1853’te Theâtre Lyrique’ te eşlikçi, Saint Pierre de Chaillot Kilisesi’nde orgcu olarak görev aldı.

1855’ten başlayarak bestelediği operetler tanınmasını ve sevilmesini sağladı. 1863-1872 arasında Paris Operası’nda eşlikçi ve koro şefi yardımcısı olarak görev yaptı. Bu kuruluşun ısmarladığı, 1866’da sahnelenen La Source adlı balenin müziği, bu türdeki ilk yapıtı oldu. 1870’te Coppelia, 1876’da da Sylvia adlı bale yapıtları ise bestecinin büyük bir ün ve saygınlık kazanmasını sağladı. Bunda, operalarının kazandığı başarının da rolü vardır.

Yapıtlarının gördüğü yaygın ilgiyle Fransa’nın en beğenilen bestecilerinden biri olan Delibes, 1877’de Legion d’Honneur Chevalier unvanını aldı; 1881’de Paris Konservatuvarı’nda kompozisyon öğretmenliğine, 1884’te de Fransız Enstitüsü üyeliğine getirildi.

Delibes’in üslubu, genellikle, hafif opera türüne yatkın özelliklere sahiptir. Müziği, Fransa’da ikinci İmparatorluk döneminde burjuva değerlerinin egemen olduğu yaşam biçimlerinin havasım yansıtır. Bununla birlikte, asıl önemi, bale müziği alanındaki veriminden kaynaklanır. Coppelia ve Sylvia’yla Delibes, o zamana değin balede ancak ikincil bir önemi ve yardımcı bir işlevi olan müziği, bale yapıtlarının temel öğelerinden biri durumuna getirmiş, bale müziğine senfonik bir nitelik kazandırmıştır. Bu yönüyle, öncelikle Çaykovski’yi ve başka bale müziği bestecilerini etkilemiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Bale müziği: La Source, 1866, (“Kaynak”); Coppelia, 1870; Sylvia, 1876. Opera: Le roi l’a dit, 1880, (“Kral Söylemişti”) ;Lakme, 1883; operetler. Vokal müzik: O salutaris; Messe breve; Agnus Del; şarkılar.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski