DEMİR, İsmet (1925-1979) Türk, sendikacı. Yapı işkolunda büyük grevler düzenlemesiyle tanınmıştır.
Eskişehir’e bağlı Biçer’de doğdu. 16 Mart 1979’da İstanbul’da öldü. Ortaokul birinci sınıfa kadar okudu. Uzun süre tarım bölgelerinde topograf olarak çalıştı. Bir süre işsiz kaldı. 1962’de işsizliği protesto etmek ve iş istemek üzere o dönemde büyük yankılar yaratan “Meclis Yürüyüşü”nü düzenleyenler arasında yer aldı. Aynı yıl Karadeniz içinde Ereğli Morrison Şirketi’nde topograf olarak çalışmaya başladı. Burada Türk-Iş’e bağlı Yapı-îş Federasyonu’nun yerel sendika örgütünü kurdu. 1963’te aynı federasyona bağlı Marmara Bölge Sendikası’ndagöreve başladı. Bir süre sonra da sendikadan ihraç edildi. Bunun üzerine 1965’te Suat Kundakçı ile birlikte bağımsız Yapı İşleri Sendikası’nı (YÎS) kurdu. Aynı yıl sendika Ambarlı Termik Santralı inşaatında bir grev başlattı. 1966’da ise YİS’in petrol boru hattında yürüttüğü grev Bakanlar Kurulu’nca ertelenince; sendika, greve devam edilmesi yolunda karar alarak, Danıştay’a başvurdu. Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vererek, grevi yasallaştırdı.
Bundan sonra, 1967’de Kadıncık Barajı, 1968’de Ferro Kimya Tesisleri, 1970’te Aliağa Rafinerisi ve 1974’te de İskenderun Demir Çelik Tesisleri inşaatlarında grevler düzenleyen YİS Başkanı İsmet Demir, bu olaylar sırasında Türk-Iş ve birçok kuruluşun yönetimi ile çatıştı, birkaç kez tutuklandı.
Demir, yıpratıcı bir yaşam sonunda yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak öldü. Demir, oldukça güç koşullar altında sendikal uğraşta bulunmuş bir kişidir.
Türkiye’de en dağınık ve örgütlenmesi en güç olan yapı işkolunda başarılı ama kalıcı olmayan örgütlenmeler gerçekleştirmiş, tutumuna karşı çıkanlar tarafından “çizgi dışı” bir sendikacı olarak görülmüştür.
• YAPITLAR (başlıca): Anılar ve Deneyler-İşçi Sınıfı Mücadelesinden Bir Kesit (1962-1975), (ö.s.), 1980.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi