Alwin Diemer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DIEMER, Alwin (1920) Alman, filozof ve doğabilimci. Doğa bilimlerinde ve tinsel bilimlerde kavram çözümlemesine dayanan bir yöntem geliştirdi.

16 Nisan 1920’de Eisenberg’te doğdu, 25 Aralık 1986’da Düsseldorf’ta öldü. Ortaöğrenimini doğduğu ilde gördükten sonra, Almanya’nın değişik üniversitelerinde doğa bilimleri ve felsefe okudu. Düsseldorf Ünversitesi’nde öğretim üyesi oldu ve felsefe okutmaya başladı.

Diemer’in felsefeye yaklaşımı, Husserl’in geliştirdiği fenomenoloji (görüngübilim) sorunlarına kavram çözümlemesine dayalı bir yöntemi uygulamakla olmuştur. Ona göre felsefe ile doğa bilimleri ve tinsel bilimler arasında, tarih verilerinden kaynaklanan, bir bağlantı vardır. Bu bağlantıyı ortaya çıkarabilmek için kavramların tarih süreci içindeki gelişimini bilmek, onların çağdan çağa geçerken uğradıkları anlam değişmelerini, çözümleme yoluyla aydınlığa çıkarmak gerekir.

Diemer, önerdiği kavram çözümlemesine dayanarak Husserl ve Heidegger üzerinde çalışmış, onların ortaya attıkları görüşlerin tarihsel kökenlerini araştırmıştır. Varlıkbilim (ontoiogie) sorunlarına da kavram çözümlemesiyle yaklaşarak, ileri sürdüğü düşünceleri Einführung in die Ontoiogie (“Varlıkbi-lime Giriş”) adlı yapıtında sergilemiştir. Diemer’in çalışmalarında uyguladığı çözümleyici yöntem felsefede olduğu gibi, kimi doğabilim sorunlarının açıkla-nışmda da benimsenmiş, özellikle belgelere dayalı araştırmalarda etkili olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Grundzüge Heideggerschen Den-kens, 1950, (“Heidegger’ci Düşüncenin Temelleri”); Ed. Husserl, Versucb einer systematische Darstellung Seiner Phaenomenologie, 1964, (2.basım), (“Ed.Husserl ve Onun Görüngübilimin Dizgesel Bir Tanımlaması”); Einführung in die Ontoiogie, 1959,(“Varlıkbilime Giriş”); Grundrisse der Philosophie, 1962, (“ Felsefenin Temeli ”);W6ıs Heısst Philosophiei 1964, (“Felsefe Nedir”); Was heısst Wissens-chaft, 1964, (“Bilim Nedir?”) Elementarkurs Philosophie: Dialektik, 1977, (“Felsefe için Kılavuz: Diyalektik”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski