Jose Diaz Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

DIAZ, Jose (1895-1942) İspanyol siyaset adamı. İspanya İç Savaşı sırasında İspanyol Komünist Partisi genel sekreterliği yapmıştır.

3 Mayıs 1895’te Seviila’da doğdu, 20 Mart 1942’de SSCB’nin Tiflis kentinde öldü. Bir işçi ailesinin oğluydu. Küçük yaşta fırın işçisi olarak çalışmaya başladı. Sevilla’daki fırın işçileri sendikasına girdi. 1920’de Sevilla’da gerçekleştirilen genel grevin örgütlenmesine öncülük etti. 1923’te bir darbeyle iktidara gelen Primo de Rivera’mn diktatörlüğü döneminde sendikadaki çalışmalarım gizli olarak sürdürdü. Siyasi durum gerekçe gösterilerek sendikanın kendini feshetmesi gerektiği yolundaki görüşlere karşı çıktı. 1925’te Madrid’de bulunduduğu sırada tutuklandı. 1926’da serbest bırakıldıktan sonra Ispanyol Komünist Partisi’ne (IsKP) girdi. Endülüs Bölgesi sekreteri seçildi. 1931’de Sevilla Bölgesi Komünist Partisi Merkez Komitesi üyesi oldu.

Ağustos 1932’de bir askeri darbeyle Sevilia’da yönetimi ele geçiren General Jose Sanjurjo’ya karşı düzenlenen birçok protesto eylemine önderlik etti. Bu nedenle tutuklandı. Tutuklu bulunduğu sırada yapılan IsKP IV. Kongresi’nde merkez komitesine seçildi. 1932 yılı sonunda IsKP genel sekreteri oldu. Ispanya. Iç Savaşı sonuna dek sürdürdüğü genel sekreterliği döneminde partinin kitlelere açılması doğrultusunda çalıştı. 1935’te III.Enternosyonal’in VII. Kongresi’nde Yürütme Kurulu’na seçildi.

1936’da Halk Cephesi’nin iktidara geldiği seçimlerde Madrid’den milletvekili seçildi. Halk Cephesi iktidarı döneminde Ispanyol işçi hareketinin siyasi birliğini sağlamak için Sosyalist Parti ve Komünist Parti’nin Marxizm temelinde tek bir işçi partisi halinde birleşmesi gerektiğini savundu. Bu doğrultuda sosyalist ve komünist gençlik örgütlerinin birleşmesine katkıda bulundu. 1939’da sağlığının bozulması nedeniyle Sovyetler Birliği’ne gitti ve orada öldü.

• YAPITLAR (başlıca): Tres anos lucha:Por el Fronte Popular, por la libertad, por la independencia de Espana, (“Uç Mücadele Yılı :Halk Cephesi İçin, Özgürlük İçin, Ispanya’nın Bağımsızlığı İçin”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski