FİSHER, Andrew (1862-1928) Avustralyalı siyaset ve devlet adamı. Ülkesinde birçok reform yasasının çıkmasını sağlamıştır.
29 Ağustos 1862’de İskoçya’da Crosshouse’da doğdu, 22 Ekim 1928’de Londra’da öldü. 1885’te Avustralya’nın Queensland Eyaleti’ne göç etti. Burada bir kömür madeninde çalışan Fisher daha sonra sendika önderi oldu. Avustralya İşçi Partisi’nde çalıştı ve 1893’te bu partiden Queensland Yasama Meclisi’ne girdi.
Avustralya’da bir siyasal birlik oluşturma yolundaki çabalar 1901’de Avustralya Cumhuriyeti’nin (The Commonwealth of Australia) kurulmasıyla sonuçlandı. Fisher aynı yıl yapılan seçimlerde Temsilciler Meclisi’ne girdi. 1904-1905 yıllarında ilk İşçi Partisi hükümetinde ticaret ve gümrük bakanı olarak görev yaptı. 1908’de parti başkanlığına seçilen Fisher aynı yıl kurulan ikinci İşçi Partisi hükümetinde başbakan oldu. İşçi Partisi’nin mecliste mutlak çoğunluğa sahip olmaması ve Liberallerde Muhafazakârların hükümete karşı ittifak yapmaları sonucu hükümet 1909’da çekildi.
1910’da yapılan genel seçimlerde, İşçi Partisi oyların çoğunluğunu elde etti ve Fisher yeniden başbakan oldu. Onun girişimiyle çıkarılan bir dizi yasa sonucu mülkiyeti devlete ait olan Commonvve-alth Bank kuruldu, toplumsal hizmetler genişletildi, yaşlılara emekli aylığı bağlandı, annelik yardımı yürürlüğe kondu, kıtayı baştanbaşa katedecek bir demiryolu projesi başlatıldı, ordu ve donanma modernleştirildi, askerlik hizmeti zorunlu hale getirildi, büyük mülkleri bölmeyi amaçlayan bir toprak vergisi yürürlüğe kondu, çalışma yaşamına ilişkin anlaşmazlıkların çözümü hukuksal esaslara bağlandı.
1913’te yapılan genel seçimlerde İşçi Partisi oy kaybedince Fisher çekildi. Ancak 1914’te yenilenen seçimler sonucunda yeniden başbakan oldu. Ülkesinin İngiltere’nin yanında 1.Dünya Savaşı’na katılmasında etkili oldu. Ülkede savaşın yol açtığı hoşnutsuzlukların artması sonucu 1915’te istifa etti. 1916-1921 arasında Londra’da üst düzeyde bir diplomatik görevde çalıştı.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi