August W. Eichler Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

EICHLER, August Wilhelm (1839-1887) Alman botanik bilgini. Çağdaşlan ve kendisinden sonraki botanik bilginlerince yaygın olarak benimsenen bir bitki sınıflandırması hazırlamıştır.

22 Nisan 1839’da Neunkirchen kentinde doğdu, 2 Mart 1887’de Berlin’de öldü. Marburg Üniversitesi’nde matematik ve doğabilimleri okurken botaniğe ve bitkilerin yapısal özelliklerinin araştırılmasına duyduğu ilgi, gelecekteki çalışmalarına yön verdi. 1861’de üniversite öğrenimini bitirince Münih’e giderek, Brezilya’daki üç yıllık inceleme gezisinden zengin bir bitki koleksiyonuyla dönen ve Flora Brasiliensis (“Brezilya Florası”) adlı dev yapıtı üzerinde çalışan gezgin ve doğabilimci Kari Friedrich Philipp von Martius’un (1794-1868) özel asistanı oldu. Martius ölünce de, bu 15 ciltlik yapıtı yayıma hazırlama işini tek başına üstlendi.

1865’te Münih Üniversitesi’nde okutman olarak öğretim görevine başladı, 1871’de Graz’daki Tech-nische Hochschule’de, bir yıl sonra da Kiel Üniversi-tesi’nde botanik profesörlüğüne getirildi. 1878’de Berlin Üniversitesi’ne geçerek botanik ve taksonomi (sınıflandırma ve adlandırma) profesörlüğü ile üniversiteye bağlı botanik bahçesinin yöneticiliğini birlikte yürüten Eichler, 1880’de Berlin Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi.

Eichler, Flora Brasiliensis gibi geniş kapsamlı bir çalışmanın yayımlanmasındaki değerli katkıları, 1875-1878 arasında iki cilt olarak yayımlanan ve çiçeklerin karşılaştırmalı morfolojisinde temel kaynaklardan sayılan Blütendiagramme (“Çiçeklerin Diyagramı”) adlı yapıtı, özellikle de bitki sınıflandırması ve taksonomi alanındaki çalışmalarıyla tanınır. Bitkileri, suyo-sunlarını ve mantarları kapsayan tallı bitkiler (Thal-lophyta), yapraklı karayosunları ile ciğeryosunlarmı kapsayan briyofitler (Bryophyta), eğrelti otları, atkuy-rukları ve kibritotlarmı kapsayan pteridofitler (Pte-ridophyta) ile tohumlu bitkiler (Spermatophyta) gibi dört büyük bölüme ayıran, tohumlu bitkileri de ayrıca açıktohumlular ve kapalıtohumlular (çiçekli bitkiler) adı altında bölümleyen Eichler’in sınıflandırması, bugün kullanılan bitki sınıflandırmasının da temelidir.

• YAPITLAR (başlıca): Beıvegung im Pflanzenreiche, 1861, (“Bitkiler Dünyasında Hareket”); Blütendiagramme, 2 cilt, 1875-1878, (“Çiçeklerin Diyagramı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski