EĞİLMEZ, Cafer Tayyar (1877-1958) Türk, komutan. Kurtuluş Savaşı sırasında Trakya’daki ulusal direniş hareketini yönetmiştir.
Priştine’de doğdu, 3 Ocak 1958’de İstanbul’da öldü. Drama ve Manastır’daki askeri okullarda öğrenim gördü. 1903’te kurmay yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisi’ni bitirdi. 1907’de İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Üsküp şubesinin kurucuları arasında yer aldı. 1910’da Kosova’da Mürettep Kolordu Kurmay heyetinde görevlendirildi. Binbaşı rütbesiyle İpek mutasarrıfı ve komutanı olan Cafer Tayyar Bey, Malisor’daki Arnavut ayaklanmasını bastırdıktan sonra İstanbul’a giderek Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti’nde (Genelkurmay; Başkanlığı) görev aldı. Balkan Savaşı’nda, önce 16. Kolordu kurmay başkanı olarak Vize’de, daha sonra Arnavutluk’taki Garp Ordusu’nda görevlendirildi. 1914’te kaymakam (yarbay) oldu. I. Dünya Savaşı’nda I. Tümen Komutanı olarak Çanakkele savaşlarına katıldı. 1915’te miralay (albay) olan Cafer Tayyar Bey, 2. ve 18. Kolordu komutanlıklarında da bulundu.
Mütareke döneminde I. Kolordu komutanı olarak Trakya’da görevliyken başka bir yere atanan Cafer Tayyar Bey, bu göreve gitmeyerek kolordusunun başında kaldı. Nisan 1920’de Trakya Milli Kuvvetler Komutanlığı’na getirildi. I. dönem TBMM’ne Edirne milletvekili seçildi. 28 Temmuz 1920’de Havsa yakınlarında Yunanlılar’a tutsak düştü. Daha sonra serbest bırakılarak II. dönem TBMM’ne Edirne milletvekili seçilen Cafer Tayyar Bey, 1923’te generalliğe yükseldi ve 7. Kolordu komutanı oldu. Asker milletvekillerinden iki görevden birini seçmeleri istendiğinde komutanlıktan çekilmeyi yeğledi. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’na girdi. İzmir suikastine adı karıştıysa da İstiklal Mahkemesi kararıyla aklandı. Hizmetlerinden ötürü İstiklal Madalyası’yla ödüllendirildi.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi