David Ferrier Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FERRIER, David (1843-1928) İskoç, nöroloji bilgini. Beyin kabuğunun işlevsel lokalizasyonu konusundaki çalışmalarıyla tanınır.

13 Ocak 1843’te Iskoçya’nın Aberdeen kentinde doğdu, 19 Mart 1928’de Londra’da öldü. Aberdeen Universitesi’nde felsefe okuyan ve burada ünlü mantıkçı ve psikolog Alexander Bain’den etkilenen Ferri-er, 1864’te mezun olduktan sonra Heidelberg’de bir yıl psikoloji okudu. Edinburgh Universitesi’nde tıp tahsil ederek 1868’de mezun olan, 1870’te de anatomi konusundaki doktora teziyle altın madalya kazanan Ferrier, fizyoloji ve adli tıp konularında da çalıştı. 1889’da King’s College’da kendisi için kurulmuş nöroloji kürsüsünde, 1908’de emekli oluncaya değin profesörlük yaptı.

Ferrier 19.yy’da nörolojinin kaydettiği büyük ilerlemelere önemli katkılarda bulunmuştur. 1860’ta H. Jackson, beden işlevlerinin beyin kabuğunun belirli bölümlerinden yönetildiğini düşündü. Beyin kabuğunda bir tür işlevsel lokalizasyon anlamına gelen ve büyük ölçüde kilinik gözlemlere dayanan bu savı destekleyici nitelikteki öncü deneysel çalışma 1870’te Fritsch ve Hitzig tarafından yapıldı. 1873’te beyin kabuğunun lokalizasyonu konusundaki çalışmalarına başlayan Ferrier, yalnızca köpekler üzerinde incelemeler yapan ve beyni uyarmak için “galvanik” (doğru) akım kulanan Fritsch ve Hitzig’in bu alandaki araştırmalarım genişleterek memeliler, kuşlar, kurbağalar, balıklar ve kemirgenler üzerine çalıştı ve deneylerinde “faradik” (değişken) akımdan yararlandı. Bu çalışmalar 1920’lerde yeni yöntemlerin geliştirilmesine dek bu alandaki en önemli ilerleme oldu.

Deneylerine dayanarak beyin kabuğundaki motor ve duyusal alanları belirleyen Ferrier, beyin kabuğundaki belli alanları devreden çıkararak işlevsel eksikliklerini de gözleyerek beyin kabuğunun bir haritasını hazırladı. Yüksek memeliler için vardığı sonuçlar daha sonraki çalışmalarla doğrulanmışsa da insan beyni konusunda bazı yanılgılara düştü. Bu durum, büyük ölçüde hayvanlardaki bulgularını insan beynine genelleştirmesinden kaynaklanıyordu.

Varsayımlarını deneysel olarak doğrulayan, çalışmalarının sonuçlarını insanlar üzerindeki klinik gözlemleriyle birleştirmeye çalışan Ferrier, meslektaşlarım sinir sistemi hastalıklarının cerrahi yöntemlerle tedavisine özendirerek beyin ve sinir cerrahisinin ortaya çıkmasına da katkıda bulundu. Ferrier 1876’da yayımına başlanan ve sinir sistemi araştırmalarına ilişkin makalelere ağırlık veren Brain dergisinin de kurucusudur.

• YAPITLAR (başlıca): Researches in Cerebral Physiology and Pathology, 1873, (“Beyin Fizyolojisi ve Patolojisi Üstüne Araştırmalar”); The Functions of the Brain, 1876, (“Beynin İşlevleri”); The Localization of Cerebral Disea-se, 1878, (“Beyin Hastalıklarının Lokalizasyonu”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski