Edward Murray East Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

EAST, Edward Murray (1879-1938) ABD’li bitki genetikçisi. Daha bol ürün veren ve besin değeri daha yüksek olan melez mısır türlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.

4 Ekim 1879’da Illinois Eyaleti’nin Du Quoin kentinde doğdu, 9 Kasım 1938’de Boston’da öldü. Urbana’daki Illinois Üniversitesi’nden 1900’de kimya diplomasını, 1904’te lisansüstü, 1907’de de doktora derecesini aldı. Kimya öğrenimi görmesine karşın genetikteki yeni gelişmelerden etkilenerek bu alanda çalışmayı seçen East, öğrenciliği sırasında Illinois’de-ki, 1905-1909 arası da Connecticut’taki Tarım Deneme Istasyonu’nda mısır, tütün ve patates üzerinde melezleme denemeleri yaptı. 1909’da Harvard Üniversitesi’ne bağlı Bussey Institution’da öğretim görevlisi, 1914’te profesör oldu ve yaşamının sonuna değin tüm çalışmalarını bu kuruluşta gerçekleştirdi.

Illinois Tarım Deneme Istasyonu’nda çalıştığı yıllarda, çapraz dölleme yoluyla üretilen değişik mısır türlerinin protein ve yağ oranını saptayarak hayvan yemi olarak kullanılacak en besleyici mısır melezlerini araştıran East, sonradan Connecticut Tarım Deneme Istasyonu’nda ve Bussey Institution’da sürdürdüğü araştırmalarıyla, bugün dünyanın hemen her ülkesinde üretilen melez mısır türünü elde etmeyi başardı. Verimi ve besin değeriyle tarımsal ve ticari yönden büyük önem taşıyan bu bitki, değişik iklim ve toprak koşullarında denenerek pek çok ülkede ekimine başlandıktan sonra, dünya mısır üretiminde büyük bir artışa neden olmuştur.

Sonradan araştırmalarım kuramsal düzeyde sürdüren East, sürekli değişen karakterlerin kalıtımı sorununa eğilerek, Mendel yasalarının dışında tutulan bu tür karakterlerin de bu yasalar çerçevesinde açıklanabileceğini deneysel yoldan kanıtladı, ardından kalıtsal değişikliklerin ortaya çıkışında eşeysel üretimin önemini vurgulayarak evrim olgusunun açıklanmasına yeni bir kanıt getirdi.

I.Dünya Savaşı yıllarında, çok hızlı nüfus artışı nedeniyle giderek büyüyen açlık tehlikesine karşı savaşta ve insan ırkının gerek fiziksel, gerek zihinsel yetilerinin iyileştirilmesi yolunda biyoloji bilginlerine büyük sorumluluk düştüğünü savunan East’in toplumsal konulardaki yaklaşımı, özellikle ırk konusundaki öznel ve katı değerlendirmeleri ağır eleştirilere konu olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Mankind at the Crossroads, 1923, (“Yol Ayırımındaki İnsanlık)); Heredity and Human Affairs, 1927, (“Kalıtım ve İnsan Olayı”); Biology in Human Affairs, 1931, (“İnsan Yaşamında Biyoloji”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski