ERWITT, Elliott (1928) ABD’li fotoğrafçı. Belge ve röportaj fotoğrafçısı olarak ün yapmış bir sanatçıdır.
Paris’te doğdu. Rus asıllı bir anne babanın çocuğuydu. 10 yaşında ABD’ye gitti. Ortaöğrenimini Hollywood’da yaptı. Los Angeles City College’da okudu. Gençlik yıllarında Hollywood’da bir aile pansiyonu işletirken fotoğrafa ilgi duydu. Daha sonra sinema yıldızlarının fotoğraflarını çoğaltan bir fotoğraf atölyesinde çalıştı. 1948’de New York’a gitti. Önceleri kitap kapaklan için yazarların fotoğraflarını çekti, sonra da belgesel fotoğraf dalında uzmanlaştı ve çeşitli kurumlar için çalıştı. Kore Savaşı sırasında askere gitti, muhabereci olarak hizmet gördü. Bu görevinden yararlanarak Life dergisinde yayımlanan ünlü Bed And Boredom (“Yatak ve Sıkıntı”) adlı röportajı gerçekleştirdi. Savaştan sonra röportaj fotoğrafıyla olduğu kadar sualtı fotoğrafı, mimari fotoğraf gibi başka dallarla da ilgilendi; film çalışmaları yaptı, reklam fotoğrafları çekti. Ünlü Magnum Ajansı’na katıldı ve bu ajansın üyesi olarak birçok belge-haber-röportaj çalışması gerçekleştirdi. Profesyonel çalışmalarının yanı sıra ve tüm çalışma yaşamı boyunca, “kişisel yapıtım” adını verdiği bir dizi çalışmayı da geliştiren Envitt, bunları birkaç kez sergiledi ve birkaç fotoğraf albümü halinde yayımladı.
Erwitt’in fotoğrafçılığının ağır basan yanı, neredeyse bütün yapıtlarında görülen mizah duygusudur. Gülüncü ustaca kullanan ve gülüncün ötesine geçebilen az sayıdaki fotoğrafçılardan biridir. Görüntülerini, bir eleştirmenin dediği gibi, genellikle, Cartier-Bresson’un ünlü “anlamlı an” kuramına karşı bir nitelemeyle “kararsız bir an”da (indecisive moment) saptar. Fotoğrafları kimi zaman ince ve duygulu, kimi zamansa düpedüz gülünçtür. Ama her zaman, gülünç olanın ardında insancıl bir derinliği yakalamayı, usta bir teknik ve özgün bir anlatımla duyurmayı başarmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Photographs and Anti-Photographs, 1972, (“Fotoğraflar ve Anti-Fotoğraflar”); Son Of a Bitch, 1975, (“Köpoğlu”); St. Trop-Saint-Tropez, 1980.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi