Engelbrekt Engelbrektsson Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ENGELBREKT ENGELBREKTSSON ( ? -1436) İsveçli halk kahramanı. Danimarka, İsveç ve Norveç Birleşik Krallığı’na karşı bir ayaklanmayı yönetmiştir.

1390 civarında doğduğu sanılmaktadır. Mayıs 1436’da Örebro yakınlarında öldü. Soylu bir ailenin oğluydu. Yaşamının büyük bir bölümünü, Bergslagen’deki demir madeni işletmelerinin başında geçirdi.

1412’de Danimarka, İsveç ve Norveç Birleşik Krallıklarının başına geçen Pomeranyalı Erik’in (XIII. Erik),kral olduktan sonra köylülerdentoplanan vergileri artırması, devlet memurluklarına Danimarkalılar’ı yerleştirmesi ve kilisenin etkinliklerini denetlemeye kalkışması, başta köylüler olmak üzere tüm halk kesimlerinin hoşnutsuzluğuna neden oldu. Bu zamanla büyüdü ve sonunda, demir ihraç etmeleri engellenen Dalarnalı ve Bargslagenli demir madencileri ile yörede yaşayan köylüler Engelbrekt öncülüğünde krala karşı ayaklandılar. 1434 yazında başlayan ayaklanmadan kısa bir süre sonra Engelbrekt ve yandaşları kralın güçlerini yenmeyi başardılar. Bu başarının ardından soylular ve din adamları da Engelbrekt’in saflarına geçtiler.

Kasım 1434’te Engelbrekt ve kral arasında ateşkes sağlandı. Engelbrekt 1435’te köylülerin, din adamlarının, burjuvaların ve soyluların temsilcilerinin katıldığı bir kurultay toplayarak, tüm isteklerini Erik’e kabul ettirdi ve kendisini kral naibi seçtirtti. Ancak Erik verdiği sözleri yerine getirmeyince yeni bir ayaklanma baş gösterdi. Engelbrekt ve yandaşları Ocak 1436’da Stockholm’ü ele geçirdiler. Bu sırada Erik’e karşı olan DanimarkalI ve Norveçli soylular da ayaklandılar. Ayaklanma başarıya ulaşmak üzereyken Engelbrekt, Magnus Bengtsson adlı bir düşmanı tarafından öldürüldü. Bu olay ayaklanmacıların geçici bir başarısızlığa uğramalarına neden olduysa da, Erik, Engelbrekt’in anısına yapılan yeni bir ayaklanma çağrısının ardından 1439’da devrildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski