Eugene [Savoie’lı] Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

EUGENE .[ Savoie’lı ] (1663-1736) Fransız asıllı Avusturyalı general. Kazandığı askeri zaferle Avusturya’ nin Orta Avrupa’da güçlenmesini sağlamıştır.

Savoie’lı Prens Eugene 18 Ekim 1663’te Paris’te doğdu, 21 Nisan 1736’da Viyana’da öldü. Soissons Kontu Eugene Maurice ile Kardinal Mazarin’in yeğeni Olympia Mancini’nin oğludur. Askeri konular, kendisi için öngörülen dini eğitimden daha çok ilgisini çekti. 20 yaşında, Fransa Kralı XIV. Louis’den istediği alay komutanlığının verilmemesi üzerine ülkesini terketti ve Osmanlılar’la savaşmakta olan Avusturya imparatoru I. Leopold’un ordusuna girdi.

Macaristan’da Osmanlılar’la yapılan savaşta, özellikle Viyana kuşatması sırasında gösterdiği başarılar nedeniyle 1685’te albaylıktan tümgeneralliğe, 1687’de korgeneralliğe yükseltildi. 1688’de Belgrad’ da, ertesi yıl Mainz’de yaralandı. 1693’te mareşal oldu. 1697’de Macaristan’daki askeri güçlerin komutasına getirildi ve Osmanlılar’ı Zenta’da yenilgiye uğrattı. 1701-1714 İspanya Veraset Savaşları’nda Fransızlar’a yenilince, 1704’te Güney Almanya’da Dük Marlborough’nun güçlerine katıldı. Birlikte Fransız ve Bavyera ordularını Blenheim’de bozguna uğrattılar.

Eugene, Avusturya’nın istilası tehlikesinin ortadan kalkmasıyla İtalya’ya geçti. 1706’daTurin’i Fransızlar’dan kurtardı. Marlborough ile birlikte 17Q8’de Qudenarde ve 1709’da Malplaquet’de kazandıkları zafer önemli başarı olarak tarihe geçmiştir.

I.    Leopold’un yerine geçen I. Joseph’in ani ölümü ve VI. Karl’ın başa geçmesiyle Avrupa’daki güçler dengesi değişti. İngiltere, Fransa ile barış imzalayınca, 1714’te Fransa ve Avusturya arasında da savaşı sona erdiren Rastatt antlaşması imzalandı. 1716’da Osmanlılar’la yapılan savaşta Petervaradan’ da kazandığı zaferle Tamışvar ve Belgrad’ı geri aldı. Zafer, Avrupa’daki Osmanlı egemenliğine son veren 1718 Pasarofça Antlaşması ile sonuçlandı.

Barışı izleyen yıllarda Eugene’in siyasi etkisi azaldı. 1734’te Fransa’ya açılan savaşta görev almakla birlikte başarılı olamadı ve 1735 sonlarında Viyana’ya dönerek yaşamının son günlerini orada geçirdi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski