Evrenos Bey Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Evrenos Bey, 1288 yılında doğdu ve Kasım 1417'de Vardar Yenicesi'nde hayatını kaybetti. Akıncı komutanı Isa Bey'in oğlu olarak dünyaya geldi ve Karasioğulları'nın akıncı komutanlarından biriydi. Osmanlılar, 1345'te Karasioğulları'nın topraklarını ele geçirdiğinde, Evrenos Bey Osmanlı Devleti'nin hizmetine girdi. Süleyman Paşa'ya bağlı olarak yaptığı akınlarda Rumeli'nin fethinde önemli rol oynadı. Gelibolu yakınlarındaki Konurhisar'ı ve Burgaz'ı üs edinerek Keşan ve Dimetoka yöresine akınlar düzenledi. Edirne'nin fethine katkıda bulunarak, Batı Trakya'dan gelecek olan Sırp saldırılarını önledi.


1362'de Orhan Gazi'nin ölümüyle Rumeli'deki akınlara ara verildi, ancak Evrenos Bey ve Hacı İlbey, elde edilen toprakları korudu. I.Murad döneminde de akıncı beyliğini sürdürdü ve Gümülcine, Ferecik, Iskeçe, Kavala, Drama, Karaferye, Zihne, Vardar Yenicesi, Serez ve Manastır gibi şehirleri ele geçirdi. Işkodra prensi Balşa karşısında zafer kazandı ve Arnavut prensi Kari Topia'ya yardım ederek Ergiri'yi Osmanlı topraklarına kattı.

Evrenos Bey, daha sonra hacca gitti ve dönüşünde Serez'e yerleşti. 1389'daki I.Kosova Savaşı'nda taktik önerileri ve önceden yaptığı akınlarla savaşın kazanılmasında önemli rol oynadı. I.Bayezid döneminde Niğbolu Savaşı, Eflâk Seferi ve Ankara Savaşı'na katıldı.

I.Bayezid'in ölümünden sonra taht mücadelesi döneminde önce Süleyman Çelebi'nin yanında yer aldı, ancak daha sonra Çelebi Mehmed'den yana çıkarak taht mücadelesine yardımcı oldu. Söylentilere göre, yüz yaşını aşmış olarak Vardar Yenicesi'nde vefat etti.

Evrenos Bey'den sonra Osmanlı Devleti'nin Rumeli'deki hizmetlerine, Evrenos'un oğulları Evrenosoğlu Ali Bey ve Evrenosoğlu İsa Bey tarafından devam edildi. Ali Bey, babasıyla birlikte büyümüş ve ondan sonra Rumeli'nin önde gelen akıncı komutanlarından biri olmuştur. II. Murad döneminde, 1430'da Selanik'in fethinde görev aldığı gibi, Macaristan ve Arnavutluk'a gerçekleştirdiği başarılı akınlarla da tanınmıştır. Özellikle 1437'deki Macaristan akınında 70.000 esir ve büyük miktarda ganimetle dönmüştür. Ancak İstanbul'un fethi sırasında ve Fatih Sultan Mehmet dönemindeki Eflak Seferi'nde önemli rol oynamıştır. Ölüm tarihi belirsizdir ancak mezarı Vardar Yenicesi'ndedir.

Evrenos Bey'in diğer oğlu İsa Bey de akıncı komutanlarındandı. 1434 ve 1438'de Arnavutluk harekâtına ve 1443'te Morova Muharebesi'ne katıldı. Haçlı kumandanı János Hunyadi'nin taarruzu sırasında padişahın huzurunda yapılan görüşmede savunma savaşı yapılmasını tavsiye etmiş ve tavsiyesi kabul edilmiştir. Vefatı Ali Bey'den sonra olmuş ve Vardar Yenicesi'ndeki türbesine defnedilmiştir. İsa Bey'in burada cami ve imareti bulunmaktadır.

Ali Bey'in oğulları Ahmet ve Evrenos Beyler ile Ahmed Bey'in oğulları Musa ve Süleyman Beyler, sancak beyliği yaparak 16. yüzyıl başlarına kadar hizmet etmişlerdir. Evrenosoğlu Ahmed Bey'in 1498 tarihli vakfiyesinde, Vardar Yenicesi'nde cami, medrese ve imaret yaptırdığı görülmektedir. Evrenosoğulları ailesi, Rumeli'de Osmanlı'nın fatihlerinin torunları olarak 19. yüzyıl ortalarına kadar etkili bir şekilde faaliyet göstermiştir.
Daha yeni Daha eski