FAHREDDİN BEHRAMŞAH ( ? – 1225 ) Türk beyi. Mengücükoğulları Beyliği’nin Kemah-Erzincan koluna en parlak dönemini yaşatmıştır.
Doğum yeri ve tarihi bilinmemektedir. Erzincan’da öldü. Mengücükoğulları Divriği ve Kemah-Erzincan kolu olarak ikiye ayrıldıktan sonra Kemah-Erzincan kolunun yönetimini üstlenen I.Alaeddin Davud’un oğludur. 1162’de babasının Danişmendli Beyi Yağıbasan tarafından öldürülmesi üzerine beyliğin başına geçti. Yaklaşık altmış üç yıl sürecek olan yönetimi süresince çevredeki devletlerle savaşmak yerine akrabalık ilişkilerini geliştirerek varlığını koruma politikası güttü. İlk iş olarak yönetim merkezini askeri amaçlara daha uygun olan Kemah’tan, önemli yolların geçtiği geniş bir ovada yer alan Erzincan’a taşıdı. Kısa sürede burayı bir ticaret ve kültür merkezi durumuna getirdi.
Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Kılıç Arslan’ın kızı İsmeti Hatun’la evlendi. Sağlığında ülkesini oğulları arasında paylaştırmak isteyen II. Kılıç Arslan ile oğlu Kutbeddin Melikşah arasında çıkan anlaşmazlıkta uzlaştırıcı rol oynadı. Anadolu Selçuklularıyla iyi ilişkilerini sürdüren Fahreddin Behramşah 1201’de Erzurum’daki Saltuklular üzerine bir sefer’ düzenleyip bu beyliği ortadan kaldıran II.Rükneddin Süleymanşah’a da bağlılığını yineleyerek Mengücükler’in varlığım korudu. Bu seferin ardından Erzurum’un yönetimine geçen II. Süleymanşah’ın kardeşi Muğiseddin Tuğrulşah’a kızını vererek kendisi için bir tehlike oluşturmasını önledi.
1202’de II. Rükneddin Süleymanşah’m Gürcistan seferine katıldı. Ancak Selçuklu ordusunun bozguna uğraması üzerine Gürcüler’e tutsak düştü ve yüklüce bir fidye karşılığında serbest bırakıldı. 1216’da kızı Selçuk Hatun’u büyük bir törenle Selçuklu hükümdarı Izzeddin Keykavus’la evlendirdi. Böylece Anadolu Selçuklu Devleti ile akrabalık bağlarım güçlendirdi.
1225’te yönetimi oğlu II. Alaeddin Davutşah’a bırakarak ölen Fahreddin Behramşah’m Erzincan Aşağı Ula köyündeki Behramşah Türbesi adıyla anılan kümbete gömüldüğü sanılmaktadır.
Sanatçıları ve bilginleri koruyup onlara maddi olanaklar sunmuştur. Genceli Nizami Mahzen-i Esrar yapıtım Fahreddin Behramşah’a ithaf etmiştir.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi