FERAZDAK (640 – 733) Arap, şair. Emeviler döneminin üç ünlü yergi şairinden biridir.
Asıl adı Hammâm b. Gâlib b. Şa’şa’a’dır. İri somun anlamına gelen el-Ferazdak lakabıdır. Basra’da doğdu, orada öldü. Doğum tarihi kesin değildir. Gençliği hakkındaki bilgiler çok azdır. Flalife Muaviye’ye (661-680) bir miras sorunu dolayısıyla yazdığı tehdit edici şiirler yüzünden halifenin üvey kardeşi Irak Valisi Ziyad’m düşmanlığını kazandı ve Basra’ dan ayrılmak zorunda kaldı.
Ferazdak’ın bağlı bulunduğu Mücaşi kabilesi ile Beni Züheyl kabilesinin arası açılınca Ferazdak, karşı kabileden olan ünlü şair Cerir ile bir yergi savaşına girişti. Bu şiirler Naka’id adlı yapıtta toplanmıştır. Ayrıca Emevi halifelerinden Abdülmelik’ten (685-705) II. Yezid’e (720-724) kadar başa geçen halifeleri öven uzun şiirler yazmıştır. Divan’mda yergi, kaside, mersiyelerin yanında açık saçık şiirler de yer âlır. Ferazdak, Ahtal ve Cerir’le birlikte Emevi dönemi Arap şiirinin önde gelen şairlerindendir. Geniş bir kelime hâzinesine sahiptir. Günlük konuşma diline mal olmuş şiirleri vardır.
• YAPITLAR (başlıca): Divan, (ö.s.) I. bölüm, R. Boucher (yay.), 2 cilt, 1870; Divan, (ö.s), II. bölüm, J.Hell (yay.), 2 cilt, 1900-1901; The Neqa’id of Carir va’l-Farazdak, (ö.s.), A.A.Bevan. (yay.), 3 cilt, 1905-1912.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi