Guglielmo Ferrero Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FERRERO, Guglielmo (1871-1942) İtalyan, tarihçi ve gazeteci. Tarihsel olguları sosyolojik boyutlarıyla ele almıştır.

21 Temmuz 1871’de Portica’da doğdu, 3 Ağustos 1942’de Mont-Pelerin-sur-Vevey’de (İsviçre’de) öldü. Pisa, Bologna ve Turin üniversitelerinde hukuk öğrenimi gördü. İtalyan sosyalist hareketi içinde yer aldı. Gazeteciliği sırasında ülkesinin önde gelen milliyetçi yazarlarıyla polemiğe girdi. 1925’te İtalyan faşizmi, liberal aydınları ülkeyi terketmeye zorlayınca Ferrero İtalya’da kalmakta diretti; bunun üzerine evinde göz hapsine alındı. 1930’da İsviçre’ye göç etti. Cenevre Üniversitesi’nde ders verdi.

Ferrero en ünlü kitabı olan Grandezza e Deca-denza di Roma’da (“Roma’nın Büyüklüğü ve Düşüşü”), Roma’daki siyasal yaşamı sosyolojik boyutlarıyla ele almış, Roma halkının yaşamını canlı bir anlatım içinde sergilemiştir. Kitabı bu özellikleri nedeniyle, geleneksel bir tarih anlatımından yana olan ve çağdaş olgularla tarihi olaylar arasında ilişki kurmayan 19. yy’daki klasik dönem tarihçilerinin eleştirilerine hedef olmuştur. Öte yandan Caesar’ı Roma’da düzeni sağlayan bir Antik Çağ Napoleon’u olarak değerlendiren bu tarihçiler, Ferrero’nun Caesar’ı Roma’nın çöküşüne yol açan kişi olarak ele almasına karşı çıkmışlardır.

Ferrero Roma tarihinin yanı sıra Fransız Devrimi’ni, Napoleon’u ve Restorasyon’u konu alan çalışmalar da yapmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): L’Europa Giovane, 1897, (“Genç Avrupa”) Grandezza e Decadenza di Roma, 6 cilt, 1903-1908, (“Roma’nın Büyüklüğü ve Düşüşü”); Betuoeen Two VVorlds, 1913, (“İki Dünya Arasında”); The Two Truths, 2 cilt, 1933-1939, (“İki Gerçek”); The Reconstruc-tion of Europe, 1940, (“Avrupa’nın Yeniden İnşası”); Poıver, 1942, (“İktidar”); The Two French Revolutions, (ö.s.), 1951, (“İki Fransız Devrimi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski