III. Friedrich Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

FRİEDRİCH III (1415-1493) Almanya kralı ve Kutsal Roma-Germen imparatoru. Papanın Roma’da taç giydirdiği son Kutsal Roma-Germen imparatorudur.

21 Eylül 1415’te Innsbruck’ta doğdu, 19 Ağustos 1493’te Linz’te öldü. Babası Avusturya DüküErnest’ in 1424’te ölümü üzerine V. Friedrich adıyla Stirya ve Karintiya Dükü unvanını aldı ve Aşağı Avusturya’ daki Habsburg topraklarının sahibi oldu. Amcasının oğlu olan Almanya Kralı II. Albert 1439’da ölünce Habsburg hanedanının en yaşlı üyesi durumuna geldi. Haziran 1440’ta Aachen’da Almanya kralı seçildi.

Roma kilisesiyle iyi ilişkiler kuran III. Friedrich’ in 1448’de papayla imzaladığı Viyana Antlaşması Katolik Kilisesi’nin Alman Kilisesi üzerindeki gücünü artırdı. 1452’deki İtalya gezisi sırasında Lombardiya tacını giyen III. Friedrich Î9 Mart 1452’de Papa V. Nicholas tarafından Kutsal Roma-Germen İmparatoru ilan edildi. Böylece papanın Roma’da taç giydirdiği son Roma-Germen imparatoru oldu.

III.    Friedrich döneminde imparatorluğun doğu sınırlarına sürekli bir kargaşa egemen oldu. 1453’te İstanbul’u fethederek batıya doğru ilerlemeye başlayan Osmanlılar’ın 1469 vel475’teki saldırılarına karşı kayıtsız kaldı. Macaristan Kralı Matyas (Matthias) Corvinus’un Osmanlı saldırıları karşısında kendisinden istediği yardımı yerine getirmemesi üzerine Matyas 1485’te Avusturya’yı işgal etti. Bu durum karşısında, III. Friedrich Alman prenslerinin ve Ma-carlar’ın yerini oğlu Maximilian’a bırakmaları için yaptıkları baskıya boyun eğerek Maximilian’ı, 1486’da Almanya imparatoru yaptı.

III.    Friedrich ülke yönetimiyle ilgili işlere kayıtsız, önderlik niteliğinden yoksun ve güçsüz bir kişiydi. Yaşamının büyük bir bölümünü büyücülük, simyacılık ve astroloji ile uğraşmakla geçirdi. 53 yıllık iktidarı boyunca ülkesine düzensizlik ve kargaşa egemen oldu. Soyluların kendisinden beklediği reformları yapmaya yanaşmaması, AvusturyalI prenslerin ayaklanmalarına yol açtı, imparatorluk Diyeti’ne (meclis) sürekli olarak katılmaması ise prensliklerin ve kentlerin, gelecekte hiçbir Alman imparatorunun denetleyemeyeceği bir güce ulaşmalarına ve Alman Birliği’nin sarsılmasına neden oldu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski