ECKERT, John Presper (1919-1995) ABD’li mühendis ve mucit. Yüksek işlem hızma sahip, tam elektronik ilk sayısal bilgisayarın geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.
9 Nisan 1919’da Philadelphia’da doğdu,3 Haziran 1995, Bryn Mawr, Pensilvanya’da öldü Pennsylvania Üniversitesi’ndeki elektrik mühendisliği öğreniminin ardından, 1941’de aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Savaş Bakanlığı’nın isteği üzerine, hesap makinelerinin işlem hızını artırmak amacıyla profesör John W.Mauchly ile birlikte yürüttüğü çalışmaları başarıyla sonuçlandırdığında henüz 24 yaşındaydı. Eski teknolojiyle üretilmiş aygıtları, II. Dünya Savaşı’nın doğurduğu gereksinimleri karşılayabilecek| işlem hızına ulaştırmanın olanaksız olduğunu gören Eckert ve Mauchly, 1942’de tam elektronik bir sayısal (dijital) bilgisayar üzerinde çalışmaya başladılar. O güne değin kullanılan elektromekanik hesap makinelerinden bin kez daha hızlı işlem yapabilen ve adını “Electronic Numerical Integrator and Calculator” (“Eletronik Sayısal Integral ve Hesap Makinesi”) sözcüklerinin baş harflerinden alan ENIAC’ın yapımını 1946’da tamamladılar. 1947’de kendi firmalarını kurarak, üç yıl sonra, kart yerine manyetik bant kullanan BINAC’ ı (Binary Automatic Computer / “İkili Sistem Otomatik Bilgisayar”) geliştirdiler. Bir yıl sonra da, UNIVAC I (Universal Automatic Computer/ “Evrensel Otomatik Bilgisayar”) adını verdikleri, iş dünyasının gereksinimlerine uygun bilgisayarın üç yıl süren geliştirme çalışmalarını sonuçlandırdılar.
Mauchly ile birlikte kurdukları firmanın 1950’de Remington Rand’a satılmasından sonra da yöneticilik görevini sürdüren ve 1954’te Remington Rand’m, 1955’te UNIVAC’m başkan yardımcılığına getiriler Eckert, elektronikle ilgili 85 buluşun patentini almıştır.
19 bin lamba, 70 bin direnç ve 500 bini aşkın bağlantısıyla, 30 ton ağırlığında ve 100 kw gücünde dev bir aygıt olan ENIAC, gerek taşıdığı devreler gerek işlem hızı açısından günümüzde kullanılan yüksek hızlı bilgisayarların ilk örneğidir. Eckert ve Mauchly’nin geliştirdiği üçüncü bilgisayar olan UNI-VAC I ise, alfabetik bilgileri de sayısal bilgilerle aynı hız ve kolaylıkla kullanabilme ve bilgi depolama yeteneğiyle her alanda bilgisayar kullanımını başlatarak bilgisayar çağının yolunu açmıştır.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi