FARGUE, Leon-Paul (1876-1947) Fransız, şair. Paris sokaklarının şairi olarak tanınmıştır.
Paris’te doğdu, aynı kentte öldü. Evlilik dışı doğmasının da etkisiyle çocukluk yılları sıkıntı içinde geçti. Öğrenimini yarıda bırakarak müzik ve resimle uğraşmaya başladı. Bohem bir şair olarak tanındı. Gide, Larbaud ve Valery gibi şairlerle dostluk kurdu. 1923’te, Valery ve Larbaud ile birlikte Commerce adlı dergiyi kurdu, şiir ve düzyazılarını burada yayımladı. 1943’te felç geçirerek yatalak kaldıysa da şiir yazmayı sürdürdü.
ilk dönemlerinde Simgecilik’ten (Sembolizm), özellikle Mallarme ve Verlaine’den etkilenmiştir. Serbest ve düzyazı şiirlerinde modern kent yaşamının, özellikle Paris sokaklarının hüznünü ve yalnızlığını işlemiştir. Şiirleri zengin bir düşgücünü yansıtır. Alışılmadık, garip imgeler, cüretli söz oyunları, çok yönlü anlatımlar ve sürekli değişen ritimlerle yazar. Bu özellikleriyle, Gerçeküstücülük’ün ilk adımlarını atmıştır. D’apres Paris (“Paris’e Göre”) ve Le Pieton de Paris (“Paris’in Yayası”) adlı kitaplarında topladığı şiirleri, düzyazı şiirin başyapıtlarından sayılır. Anı kitapları ise 1900’lerin başından II. Dünya Savaşı sonrasına değin uzanan bir zaman dilimi içinde, Paris kentini ve bu kentte yaşayan sanatçıların yaşamlarını yansıtır.
• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Tancrede 1895; Poemes, 1912, (“Şiirler”); Pour la musique, 1914, (“Müzik İçin”); D’apres Paris, 1932, (“Paris’e Göre”); Le Pieton de Paris, 1939, (“Paris’in Yayası”). Anı: Haute solitude, 1941, (“Büyük Yalnızlık”); Refuges, 1942, (“Sığınaklar”); Lanterne magi-que, 1944, (“Sihirli Fener”); Portraits de famille, 1947, (“Aile Portreleri”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi