Luis Maria Drago Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DRAGO, Luis Maria (1859-1921) Arjantinli hukukçu. Latin Amerika ülkeleri üzerindeki Avrupa baskısına karşı hazırladığı “Drago Öğretisi” ile tanınır.

6 Mayıs 1859’da Buenos Aires’te doğdu, 9 Haziran 1921’de aynı kentte öldü. Özel öğretmenler ve kolejlerde başlayan eğitimini, 1882’de hukuk doktorasını verdiği Buenos Aires Universitesi’nde tamamladı. Daha sonra bir süre, Buenos Aires’te yargıçlık yaptı.

1902’de Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Aynı yıl, ödenmeyen borçlarını almak için İngiltere, Almanya ve İtalya tarafından Venezuela’ya yöneltilen iktisadi baskılara karşı, “Drago Öğretisi”ni hazırladı. Bu öğretiye göre, hiçbir yabancı güç ödenmeyen borçlar adına da olsa, hiçbir Latin Amerika ülkesinin hükümranlık hakları üzerinde istek ve baskıda bulunmaya yetkili değildir. Pan-Amerikan Kongresi’nce onaylanan öğreti, önemli değişikliklerle, 1907’de La Haye Uluslararası Adalet Divam’nca kabul edildi.

1906’da Uluslararası Adalet Divanı’nda üstlendiği görevi sırasında, 1909’da ABD ve Venezuela, 1912’de ABD ve İngiltere arasında baş gösteren anlaşmazlıklarda, arabuluculuk yaptı. 1912 yılı içinde, uluslararası barışa katkısı nedeniyle, Columbia Üniversitesi tarafından onur doktorası ile ödüllendirildi.

• YAPITLAR (başlıca): La Bestia de Rapıa, 1902, (“Yırtıcı Hayvan”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski