Paul Douglas Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DOUGLAS, Paul Howard (1892-1976) ABD’li iktisatçı ve siyaset adamı. Neo-Klasik üretim ve ücret kuramı ile ilgili çalışmalar yapmıştır.

26 Mart 1892’de Massachussets Eyaieti’nin Salem kentinde doğdu, 24 Eylül 1976’da Washington’da öldü. Bowdoin CollegeT bitirdikten sonra, 1920’ye dek Illinois ve Washington üniversitelerinde ve Reed College’da iktisat dersleri verdi. 1921’de Columbia Üniversitesi’nde iktisat doktoru, 1925’te Chicago Üniversitesi’nde iktisat profesörü oldu. Bu tarihten sonra uzunca bir süre Pennsylvania ve New York Devlet işsizlik Komisyonlan’nda danışmanlık görevinde bulundu. Illinois Eyaleti’nde işsizlik, kamu kuruluşlarının düzenlenmesi, yaşlılara yardım ve konut yasalarının hazırlanmasına katıldı. Başkan Roose-velt tarafından başlatılan yeni iktisat politikaları sırasında hükümete iktisadi danışmanlık yaptı. 1939-1942 arasında Chicago Belediye Meclisi üyesi olarak çalıştı. II.Dünya Savaşı başlayınca gönüllü olarak Deniz Kuvvetleri’ne yazıldı ve yarbaylığa kadar yükseldi. 1948-1954 ve 1960 seçimlerinde Demokratik Parti’den ABD Senatosu’na giren Douglas, bu görevi sırasında bankacılık, maliye ve sosyal güvenlikle ilgili yasaların hazırlanmasında etkin bir rol oynadı.

Douglas’ın yayımlanan ilk bilimsel çalışması 1925’te yazdığı Wages and the Family (“Ücretler ve Aile”) adlı kitabıdır. Bu çalışmasından sonra, bir firmanın ürettiği çıktı ile kullandığı girdiler arasındaki teknik -ilişkinin matematiksel ifadesi olan üretim fonksiyonunun istatistiksel çözümlemesini yapmaya yöneldi. ABDTi meslektaşı W.C.Cobb’un P=aLα Kβ olarak formüle ettiği üretim fonksiyonundaki, emek-saat cinsinden emek girdisini simgeleyen L ve sermaye gereçleri  stokunu.. simgeleyen K için topladığı çeşitli istatistiksel verileri kullanarak, emek ve sermayenin marjinal verimliliğini gösteren α ve β ’yı ve üretim fonksiyonundaki kaymayı gösteren a katsayısını bulmaya çalıştı. Daha sonra, elde ettiği α ve β değerlerini emek ve sermayenin gerçek yaşamda elde ettikleri ücret ve faiz gelirleriyle karşılaştıran Douglas, değerlerin kabaca birbirine eşit olmasından yola çıkarak, Neo-Klasik marjinal verim kuramının bir makro bölüşüm kuramı iolarak da doğrulandığını savundu.

Adını, artıpirik çalışmaları yapan Douglas ve formül haline getiren Cobb’dan alan Cobb-Douglas üretim fonksiyonu hem varsayımları, hem de ulaştığı sonuçlar açısından birçok eleştiriye uğradı. Bu eleştirilerin başında, emek ve sermaye girdileri arasında sonsuz ikame esnekliği olduğuna ve milli ürünün emek ve sermaye arasında geriye hiçbir artık kalmaksızın bölüşüldüğüne ilişkin sonuçların gerçek dışı bulunması geliyordu. Diğer yandan, α ve β değerlerinin birbirlerinden bağımsız olarak hesaplanması gerekirken, birinci dereceden homojenlik varsayımına dayanılarak değerlerden biri hesaplandıktan sonra diğer değeri bulunan değerin birden çıkarılması yoluyla hesaplanmasının bir kısır döngüye yol açması da eleştirilmiştir.

Douglas’m üretim kuramı, üretim yasaları, ücretler ve ücret kuramıyla ilgili kuramsal iktisadi çalışmalarının yanı sıra, günlük ve uygulamalı iktisat alanında da bazı çalışmaları vardır.

• YAPITLAR (başlıca): Wages and the Family, 1925,* (“Ücretler ve Aile”); Real Wages in the United States 1890-1926, 1930, (“Birleşik Devletler’de Gerçek Ücretler 1890-1926”); The Theory of Wages, 1934, (“Ücretler Kuramı”); Ethıcs in Government, 1952, (“Hükümette Ahlak Bilimi”); Economy in the National Government 1952, (“Ulusal Hükümette iktisat”); America in the Market Place, 1966, (“Pazar Yerinde Amerika”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski