ESNAULT-PELTERIE, Robert (1881-1957) Fransız, mühendis. Havacılık teknolojisinin gelişmesine katkıda bulunmuş, kuramsal çalışmalarıyla uzay uçuşlarının yapılabilirliğini oltaya koymuştur.
8 Kasım 1881’de Paris’te doğdu, 1957’de Nice’te öldü. Sorbonne’da mühendislik öğrenimini tamamladıktan sonra, ölünceye değin teknik uzman, deneme pilotu ve uçuş kuramcısı olarak ilgisini sürdüreceği havacılık teknikleri üzerinde çalışmaya başladı. Önce, motorsuz uçuş koşullarım incelemek amacıyla Wright kardeşlerinkine benzer bir planör yaptı. Daha sonra, uçak motorlarında kullanılabilecek hafif türbinler geliştirmek üzere çalışmalarım motorlu uçuş teknikleri üzerinde yoğunlaştırdı ve 1906’da ilk motorlu uçağını gerçekleştirdi. Fransa’da ve tüm Avrupa’da ilk uzun uçuşların yapılabilmesini ve düzenli hava seferlerinin başlamasını sağlayan bu uçaktan sonra, yeni tasarı ve buluşlarıyla uçak teknolojisini geliştirirken, bir yandan da roketler üzerinde kuramsal çalışmalarını sürdüren Esnault-Pelterie 1931’de Fransız Bilimler Akademisi’ne seçildi.
Esnault-Pelterie’nin 1906’da tasarladığı uçak motoru, karterin çevresinde yıldız biçiminde yerleştirilmiş tek sayıda silindirden oluşan bir radyal motordu. Genellikle 7 silindirli olarak yapılan bu motor tipi uçaklarda çok uzun yıllar kullanıldı. Silindir sayısını azaltmadan daha hafif motorlar geliştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürürken, uçağın manevra yeteneğini artırmak için de yeni olanaklar arayan Esnault-Pelterie, çağdaş uçak donanımına çok şey kazandırmıştır. Planörlerde ve ilk uçaklarda, aracın yatay doğrultudaki manevraları için kuyruk dümeninin yeterli olmadığım görerek kanadın arka kenarına eklediği hareketli kanatçıklar, bu kanatçıklara ve düşey manevra. dümenine kumanda eden kaldıraçiı düzenek onun tasarımıdır.
Savaş silahı olarak tasarlanan katı ve sıvı yakıtlı roketlerin menzili daha umut verici düzeye bile ulaşmamışken, atmosferin yüksek katmanlarına dek çıkabilecek roketlerden ve gezegenlerarası uzay uçuşlarından söz eden, 1927’de ilk kez “astronotik” terimini kullanan Esnault-Pelterie, Tsiolkovski, God-dard ve Oberth ile birlikte astronotiğin kuramsal öncülerinden sayılır. Fizik bilginleri daha atomu bile parçalamamışken uzay taşıtlarının bir gün nükleer enerjiyle çalışacağım öne süren ve roketlerin yerçekimi etkisinden kurtulabilecek hızlara ulaşabilmesi için gerekli koşulları araştıran Esnault-Pelterie’nin ve öbür kuramcıların çalışmaları, von Braun’mn uygulamalarına esin kaynağı olmuştur.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi