Stephen A. Douglas Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

DOUGLAS, Stephen Arnold (1813-1861) ABD’li siyaset adamı. Amerikan İç Savaşı öncesi dönemde çeşitli bölgelerdeki kölelik sorununun çözümünün o bölgelerde yaşayan halkların vereceği kararla gerçekleşebileceğini savunmuştur.

23 Nisan 18L3’te Brandon’da, doğdu, 3 Haziran 1861’de Chicago’da öldü. 1833’te Jacksonville’e yerleşen Douglas burada Demokratik Parti’ye girdi. 1843’te Birleşik Devletler Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Görevi boyunca yayılmacı bir politikayı savunan Douglas 1845’te Texas’ın ilhakını destekledi.

1846’da Birleşik Devletler Senatosu’na seçilen Douglas ölümüne dek bu görevini sürdürdü. Görevi sırasında kölelik sorununa çözüm, arayan Douglas, Bölgeler Komitesi’nin başkanlığını yaptı. Douglas, çeşitli bölgelerde varolan kölelik sorununun çözümünün o yöre halklarının vereceği karara göre belirlenmesini savunuyordu. “Halk egemenliği” adını verdiği bu doktrini Douglas 1845’te Kansas-Nebraska Yasası ile uygulamaya çalıştı.

Douglas 1858’de Illinois’te yapılan senato seçimine Demokratik Parti adayı olarak katıldı ve rakibi Cumhuriyetçi Abraham Lincoln’e karşı senatoya yeniden üye seçildi. 1860’ta yapılan başkanlık seçimlerinde ise Lincoln’e karşı seçimi kaybetti.

Lincoln’ün seçilmesinden sonra Güney Carolina ve diğer bazı eyaletler Amerikan Birliği’nden ayrıldılar. Douglas yeniden birliği sağlamaya çalıştıysa da 1861’de iç savaş çıkması sonucu çabaları yarıda kaldı.

• KAYNAKLAR: R.W. Johannsen, Autohıography of Stephen A. Douglas, 1913; A.Johnson, Stephen A.Douglas: A Study in American Politics, 1908.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski