Vincent du Vigneaud Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

DU VIGNEAUD, Vincent (1901-1978) ABD’li biyokimyacı. Aminoasitlerden oluşan hormonların yapısını çözümleyerek ilk sentezini gerçekleştirmiştir.

18 Mayıs 1901’de Illinois Eyaleti’nin Chicago kentinde doğdu, 11 Aralık 1978’de New York’ta öldü. 1923’te Urbana’daki Illinois Üniversitesi’nden diplomasını, 1927’de New York’taki Rochester Üniversitesi’nden biyokimya dalında doktora derecesini aldı. Almanya ve İngiltere’deki çeşitli üniversitelerde araştırmalar yaptıktan sonra 1932’de George Was-hington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde biyokimya profesörlüğüne, 1938’de de New York’taki Cornell Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin biyokimya bölümü yöneticiliğine getirildi. 1967’de emekliye ayrılarak, Emeritus profesör sanıyla aynı üniversitede ders vermeyi sürdürdü.

Çalışmalarının ağırlığını aminoasitler üzerinde yoğunlaştıran Du Vigneaud, organizmanın bitkisel ve hayvansal proteinlerde bulunan kükürtlü aminoasitlerden metioninin yapısındaki metil köklerini kullanarak yeni metil bileşikleri sentezleme mekanizmasını inceledi. Ardından hormonların analiz ve sentezine yönelerek, 1942’de bitkisel hormonlar grubundan biyotinin (B8 ya da H vitamini diye bilinir) yapısını açıkladı ve ertesi yıl bu bulguların ışığında biyotinin sentezi gerçekleştirilebildi.

Du Vigneaud’ya 1955 Nobel Kimya Ödülü kazandıran en önemli çalışması ise yüksek yapılı protein hormonlarının sentezi için yeni umutlar veren araştırmalarıdır. Hipofiz bezinin arka lobundan salgılanan ve doğum sırasında dölyatağının kasılmasını sağlayan ositosin hormonunun kimyasal yapısını 1953’te çözümleyerek, bu hormonun sekiz aminoasit-ten oluşan basit bir polipeptit olduğunu görmüştü. Ertesi yıl bu yapıya göre ositosin sentezini başararak, aminoasitlerden oluşan proteinlerin de sentez yoluyla üretilebileceğinin ilk kanıtını verdi. Doğal ositosinle aynı etkiyi gösteren bu sentetik hormon bugün kadın-doğum hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski