Bir kulağından girip öbür kulağından çıkmak Deyiminin Anlamı, Ne Demek, Açıklaması

 Bir kulağından girip öbür kulağından çıkmak  Deyiminin anlamı ve açıklaması:  

  söylenen söze önem vermemek: Fakat bütün bu sözler benim bir kulağımdan girip öbür kulağımdan çıkıyordu. -Y. K. Karaosmanoğlu.

Kaynak

: Türk Dil Kurumu (TDK) Atasözleri ve Deyimleri Sözlüğü

Ayrıntılı incelemesi

"Bir kulağından girip öbür kulağından çıkmak" deyimi, genellikle bir kişinin bir bilgiyi duyduktan sonra hemen unutması veya dikkate almaması durumunu tanımlar. Bu deyim, bilginin kişinin zihninde geçici bir izlenim bırakması ve daha sonra hızla unutulmasıyla ilgilidir.


Bir bilgi veya söz, kişinin bir kulağından girer gibi algılanır, ancak diğer kulağından çıkıp gider; yani, kişi bilgiyi işlemeden veya üzerinde düşünmeden kolayca unutur veya dikkate almaz. Bu durum, kişinin dikkatsiz, ilgisiz veya unutkan olduğunu gösterebilir. Ayrıca, bilgi ya da sözün önemsiz veya etkisiz olduğu düşüncesiyle de ilişkilendirilebilir.

Bu deyim, iletişimdeki önemli bir unsur olan dinleme becerisine vurgu yapar. İyi bir dinleyici olmak, karşı tarafa saygı göstermek ve iletişimi güçlendirmek için önemlidir. Bu nedenle, "bir kulağından girip öbür kulağından çıkmak" deyimi, iletişimde etkili olmak için bilginin sadece duyulması değil, aynı zamanda anlaşılması ve değerlendirilmesi gerektiğini vurgular.
Daha yeni Daha eski