Enstrimental Kimya Nedir, Enstrimental Analiz Örnekleri, Hakkında Bilgi

Enstrimental analiz analitleri bilimsel alteler kullanarak inceleyen analitik kimya alanı.

Spektroskopisi

Spektroskopi, moleküllerin elektromanyetik radyasyon ile etkileşimini ölçer. Spektroskopi, atomik absorpsiyon spektroskopisi, atom emisyon spektroskopisi, ultraviyole görünür spektroskopi, x-ışını floresans spektroskopisi, kızıl ötesi spektroskopi, Raman spektroskopisi, nükleer manyetik rezonans spektroskopi, fotoemisyon spektroskopisi, Mössbauer spektroskopisi, Dairesel çift renk spektroskopisi ve benzeri gibi birçok farklı uygulamadan oluşur. üzerinde.

Kütle spektrometrisi

Kütle spektrometresi, elektrik ve manyetik alanları kullanarak moleküllerin kütle / yük oranını ölçer. Çeşitli iyonizasyon yöntemleri vardır: elektron iyonlaştırması, kimyasal iyonizasyon, elektrosprey, hızlı atom bombardımanı, matris destekli lazer desorpsiyon / iyonlaşma ve diğerleri. Ayrıca, kütle spektrometresi, kütle analizcilerinin yaklaşımları ile sınıflandırılır: manyetik-sektör, dörtlü kütle analizörü, dörtlü iyon tuzağı, uçuş süresi, Fourier dönüşümü iyonu siklotron rezonansı ve benzeri.

Kristalografi

Kristalografi, materyaldeki atomlar tarafından saptırılan elektromanyetik radyasyonun veya parçacıkların kırınım modellerini analiz ederek, atomların kimyasal yapısını atomik seviyede karakterize eden bir tekniktir. X-ışınları en çok kullanılır. Ham veriden atomların uzaydaki göreceli yerleşimi belirlenebilir.

Elektrokimyasal analiz

Elektroanalitik yöntemler, analiti ihtiva eden bir elektrokimyasal hücredeki volt cinsinden elektrik potansiyelini ve / veya amper olarak elektrik akımını ölçer.  Bu yöntemler, hücrenin hangi yönlerinin kontrol edildiği ve hangilerinin ölçüleceğine göre kategorize edilebilir. Potansiyometri (elektrot potansiyelleri arasındaki fark ölçülür), coulometry (hücre akımı zamanla ölçülür) ve voltametri (hücre akımı aktif olarak hücrenin potansiyelini değiştirirken ölçülür) üç ana kategoridir.

Termal analiz

Kalorimetri ve termogravimetrik analiz bir maddenin ve ısının etkileşimini ölçer.

Ayırma işlemleri, malzeme karışımlarının karmaşıklığını azaltmak için kullanılır. Kromatografi ve elektroforez bu alanın temsilcisidir.

Hibrit teknikler

Yukarıdaki tekniklerin kombinasyonları “melez” veya “tirelili” teknikler üretir. Günümüzde birçok örnek popüler haldedir ve yeni melez teknikler geliştirilmektedir. Örneğin, gaz kromatografisi-kütle spektrometresi, LC-MS, GC-IR, LC-NMR, LC-IR, CE-MS, ICP-MS ve benzeri.

Tireleme ayrıştırma teknikleri, kimyasalları çözeltilerden ayırmak ve onları bulmak için iki veya daha fazla tekniğin bir kombinasyonunu ifade eder. Çoğu zaman diğer teknik bir miktar kromatografidir. Tireli teknikler, kimya ve biyokimyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Tire yerine bazen bir eğik çizgi kullanılır; özellikle de yöntemlerden birinin adının kendisi tire içeriyorsa.

Tireleme tekniklerine örnekler:

    Gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS)
    Sıvı kromatografi-kütle spektrometresi (LC-MS)
    Sıvı kromatografisi-infrared spektroskopi (LC-IR)
    Yüksek performanslı sıvı kromatografi / elektrosprey iyonizasyon-kütle spektrometresi (HPLC / ESI-MS)
    Kromatografi-diyot-dizi algılama (LC-DAD)
    Kapiler elektroforez-kütle spektrometresi (CE-MS)
    Kapiler elektroforez-ultraviyole-görünür spektroskopi (CE-UV)
    İyon hareketlilik spektrometresi-kütle spektrometresi
    Proto-trochoidal kütle spektrometresi

Mikroskopla inceleme

Analitik bilimlerde tek moleküllerin, tek biyolojik hücrelerin, biyolojik dokuların ve nanomalzemelerin görselleştirilmesi çok önemli ve çekici bir yaklaşımdır. Ayrıca, diğer geleneksel analitik araçlarla hibridizasyon, analitik bilimde devrim yaratıyor. Mikroskopi üç farklı alana ayrılabilir: optik mikroskopi, elektron mikroskopisi ve taramalı prob mikroskopisi. Son zamanlarda, bu alan bilgisayar ve kamera sanayilerinin hızla gelişmesi nedeniyle hızla ilerlemektedir.

Laboratuar-çip üzerinde

Çoklu laboratuvar işlevlerini yalnızca birkaç santimetreküp veya santimetre boyutunda tek bir yonga ile birleştiren ve pikolitere göre çok düşük akışkan hacimlerde işlem yapabilen aygıtlar.

Daha yeni Daha eski