Rastafarianizm, Tanrı\’nın dünyadaki yansıması olarak gören dinin ve bu dine bağlı olarak ortaya çıkmış olan inanış ve düşünce biçiminin adıdır. Yeni bir dini hareket olarak sınıflandırılan bu kitap İbrahimî bir dindir. 1930’lu yıllarda Jamaika\’da gelişti. Merkezi bir otoriteden yoksun ve Rastafari, Rastafarian veya Rastas olarak bilinen uygulayıcılar arasında çok heterojenite var.
Rastafarianizm, Etiyopya\’nın son imparatoru olan Haile Selassie’yi (Ras Tafari Makonnen: Veliaht Tafari Makounnen) Tanrı’nın dünyadaki yansıması olarak gören dinin ve bu dine bağlı olarak ortaya çıkmış olan inanış ve düşünce biçiminin adıdır. Marcus Garvey de bu dinin peygamberi olarak görülür. Buna karşın, ne Haile Selasiye, ne de Marcus Garvey kendilerini bu dinle ilişkilendirmişlerdir. Bob Marley’in de mensuplarından biri olduğu bu dinin kurucusu Leonard Howell olarak bilinir.
Rastafari, İncil’in belirli bir yorumuna dayanan inançlarına \”Rastalogy\” olarak atıfta bulunur. Merkezi, tek bir Tanrı’ya (Jah olarak anılır) kısmen her bireyin içinde yaşayan tek tanrılı bir inançtır. Etiyopya\’nın eski imparatoru Haile Selassie\’ye büyük önem verilmektedir. Birçok Rastaş, onu Dünya üzerindeki Jah\’ın bir enkarnasyonu ve Mesih\’in İkinci Gelişinde olarak görür. Diğerleri onu her insanda iç tanrısalığı tamamen tanıyan bir insan peygamberi olarak görürler. Rastafari, Afrika merkezli ve dikkatini Batı toplumunda ezilen olduğuna inandığı Afrika diasporası ya da \”Babil\” e odaklıyor. Birçok Rastas, bu kıtayı \”Zion\” Vaat Edilmiş Toprakları olarak atıfta bulunarak, Etiyopya ya da Afrika\’daki Afrika diasporasını yeniden yerleşim çağrısında bulundu. Diğer yorumlar, Afrika\’nın dışında yaşarken Afro merkezci bir tutum benimsemeye odaklanıyor. Rastas, uygulamalarını \”livivite\” olarak adlandırıyor. Ortak toplantılar \”topraklama\” olarak bilinir ve müziğe, sözlere, tartışmalara ve esrar içilmesi ile karakterize edilir, bunlar esrarengiz özelliklere sahip bir kutsal olarak kabul edilir. Rastas, \”doğal\” olarak yaşadıklarını, itaatkisel diyet gereksinimlerine bağlı kalarak, saçlarının saçmalıklara dönüşmesini ve ataerkil cinsiyet rollerini izlemelerine vurgu yapar.
Rastafari 1930\’larda Jamaika\’da yoksul ve sosyal olarak yoksun Afro-Jamaikalı topluluklar arasında köklendi. Afrika merkezli ideolojisi büyük ölçüde Jamaika\’nın egemen olan İngiliz sömürge kültürüne karşı bir tepki idi. Etiyopyacılık ve Marcus Garvey gibi siyah milliyetçi figürler tarafından desteklenen Back to Africa hareketi tarafından etkilenmiştir. Hareket, Hıristiyan din adamlarının çoğundan sonra, özellikle Leonard Howell, 1930\’da Etiyopya İmparatoru olarak Haile Selassie\’nin taçlandırılmasının İncille kehanetini gerçekleştirdiğini ilan etti. 1950\’li yıllara gelindiğinde, Rastafari\’nin karşı-kültürel duruşu, kol hareketiyle şiddetli çatışmalar da dahil olmak üzere hareketi daha geniş Jamaika toplumuyla çatışmaya sokmuştur. 1960\’larda ve 1970\’lerde Jamaika\’da saygınlık kazanmış ve Bob Marley gibi Rasta\’dan ilham alan reggae müzisyenlerin popülerliği sayesinde yurtdışında daha fazla görünürlük kazanmıştır. Haast Selassie ve Marley\’in ölümünden sonra 1980\’lerde Rastafari için coşku azaldı.
Rasta hareketi büyük oranda hücresel olarak düzenleniyor. Her biri Rasta inancının farklı yorumlarını sunan Nyahbinghi, Bobo Ashanti, Etiyopyalı Zion Koptik Kilisesi ve İsrail\’in On İki Kabilesi olan \”Rastafari Konakları\” ya da birçok mezhep vardır. Dünyada yaklaşık 700.000 ila 1 milyon Rastas var; Dünyanın en büyük nüfus merkezlerinin çoğunda topluluklar bulunmasına rağmen, en büyük nüfus Jamaika’dadır.
Tanım ve Görüşler
Din bilimcileri, Rastafari\’yi yeni bir dini hareket olarak ya da yeni bir sosyal hareket olarak kategorize ettiler. Din bilimcisi Leonard E. Barrett ona bir mezhep, sosyolog Ernest Cashmore da bir kült olarak değinilmişken, Din Bilginleri Ennis B. Edmonds en iyi bir canlanma hareketi olarak anlaşılabileceğini savunmuştur. Rastafari, Afrika\’ya kimlik kaynağı olarak odaklanmasına rağmen din bilimcisi Maboula Soumahoro, bunun \”otantik\” bir Afrika dini olmadığını, ancak Amerika\’da var olan eşsiz sosyal çevrenin bir ürünü olan creolization\’ın bir örneği olduğunu belirtti. Edmonds, Rastafari\’nin sahip olduğu ille de değil, dünya çapındaki yayılımı nedeniyle bir dünya dini olarak \”ortaya çıkıyor\” dedi. Bununla birlikte, bir çok Rastas kendisini bir din olarak görmüyor; bunun yerine bunun bir \”yaşam biçimi\” olarak değiniyor.
\”Rastafari\” terimi, Haile Selassie\’nin pre-regnal unvanından türemiştir; \”Raf\” terimi bir dük veya prens anlamına gelirken, \”Tafari Makonen\” onun adıydı. İlk Rastas\’ın neden bu tür Haile Selassie\’nin adını dinlerinin adının temelleri olarak kabul ettiği bilinmiyor. Birçok yorumcu-bazı akademik kaynaklar da dahil – hareketi \”Rastafarianizm\” olarak nitelendiriyor. Bu terim bazı uygulayıcılar tarafından da kullanılmıştır. Bununla birlikte, \”Rastafarianism\”, (\”Babil\” kültürünün tipik bir parçası olarak gördükleri) \”isms\” veya \”ians\” ı eleştiren Rastafari\’nin çoğu tarafından \”saldırı\” veya \”ian\” olarak adlandırılmaktan hoşlanmıyorlar. \” Cashmore akademisyenleri, \”duyarsız\” olarak nitelendirdiği bu terimi kullanmamaya çağırdı.