Biyoistatistik, biyolojik araştırmalarda nedensellik varsayımlarının geçerliliğini, araştırma yöntembilimi ilkeleri çerçevesinde ve istatistik biliminin olanaklarından yararlanarak değerlendirmeyi sağlayan bilim dalı.
Biyoistatistik, istatistiğin biyolojide geniş bir yelpazede uygulanmasıdır. Özellikle tıp, eczacılık, tarım ve balıkçılık alanlarında biyolojik deneylerin tasarımını kapsar; bu deneylerden elde edilen verilerin toplanması, özetlenmesi ve analizi; ve sonuçların yorumlanması ve çıkarımı.
Biyolojik bilimlerle ilgili araştırmalarda öngörülen varsayımın geçerliliğinin bilimsel kabulü için \”gerçeklemenin (doğruluğu kanıtlama işleminin)\” biyoistatistik yaklaşımlar ve değerlendirmelerle yapılmış olması gerekir. Tıp bilimlerinde böylesi bir \”kabul\” için araştırmanın \”hata payının\” en fazla %5 (p < 0.05) olması gerekmektedir.
Biyoistatistik Uygulamaları
Epidemiyoloji, sağlık hizmetleri araştırması, beslenme, çevre sağlığı ve sağlık politikası ve yönetimi de dahil olmak üzere halk sağlığı.
Tıptaki klinik araştırmaların tasarımı ve analizi
Bir hastalığın sonucunun prognozu olan bir hastanın ciddiyet durumunun değerlendirilmesi.
Genotipteki varyasyonu fenotipteki bir değişime bağlamak için popülasyon genetiği ve istatistiksel genetik. Bu tarımda bitkileri ve çiftlik hayvanlarını iyileştirmek için kullanılmıştır (hayvancılık). Biyomedikal araştırmalarda, bu çalışma, insan genetiğindeki hastalığa yatkınlığa neden olan veya onu etkileyebilecek gen alelleri için adayların bulunmasında yardımcı olabilir
Genomik verilerin analizi, örneğin mikroarray veya proteomik deneylerden. Genellikle hastalık veya hastalık aşamalarıyla ilgili.
Ekoloji, ekolojik tahmin
Biyolojik dizi analizi
Gen ağı çıkarımı veya yol yolları analizi için sistem biyolojisi.
Nüfus dinamikleri, özellikle balıkçılık biliminde.