Mekatronik Nedir, Mekatronik Mühendisliği Nedir, Hakkında Bilgi

Mekatronik, mekanik ve elektronik (İngilizce mechanics ve electronics) kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez 1969 yılında Japon Yasukawa Elektrik Şirketi\’nden bir mühendis makine ve elektronik mühendisliği alanlarının birleşmesi anlamında \”mekatronik\” kelimesini kullanmıştır.

Mekatronik, makine mühendisliği, elektronik, bilgisayar mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği, sistem mühendisliği ve kontrol mühendisliğinin bir kombinasyonunu içeren multidisipliner bir bilim alanıdır. Teknoloji ilerledikçe, mühendislik alt alanları çoğalır ve uyarlanır. Mekatronik amacı, bu alt alanları birleştiren bir tasarım sürecidir. Başlangıçta, mekatronik mekanik ve elektronik kombinasyonunu içeriyordu, bu nedenle kelime mekanik ve elektronik bileşimi; Bununla birlikte, teknik sistemler gittikçe daha karmaşıklaştığından, tanım daha teknik alanlar da içerecek şekilde genişletilmiştir.

\”Mekatronik\” sözcüğü Japonca-İngilizce orijininde olup, Yaskawa Electric Corporation\’ın mühendislerinden Tetsuro Mori tarafından yaratılmıştır. \”Mekatronik\” sözcüğü 1971 yılında Japonya\’da bulunan şirket tarafından \”46-32714\” tescilli marka olarak tescillendi. Ancak daha sonra şirket, sözcüğü kamuya açık olarak kullanma hakkını yayımladı ve \”mekatronik\” sözcüğü, dünyanın geri kalanı. Günümüzde sözcük her dile tercüme edilmiş ve sözcük sanayi için vazgeçilmez bir terim olarak görülüyor.

Fransız standardı NF E 01-010 şu tanıma imkân verir: \”işlevselliklerini iyileştirmek ve / veya optimize etmek için mekanik, elektronik, kontrol teorisi ve bilgisayar biliminin ürün tasarımında ve imalatında sinerjik entegrasyonunu hedefleyen yaklaşım\”.

Birçok kişi \”mekatronik\” yi, robotik ve \”elektromekanik mühendislik\” ile eşanlamlı modern bir terim olarak görür.

Mekanik ve elektronik bileşenlerden oluşan, verileri algılayıcıları (sensörler) yardımıyla çevre ortamdan algılayan, toplamış olduğu bu verileri kontrol donanımları (mikroişlemciler v.s.) ve hafızasındaki yazılımlar marifetiyle yorumlayan ve gerekli kararları alabilen, tahrik elemanları (aktüatörler) ile de gerekli tepkileri veren tüm makineler, cihazlar ve sistemler birer mekatronik sistemlerdir.

Algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen ve bu karar yönünde hareket edebilen otomatik makineler (yani mekatronik sistemler) savunma sanayiinde, güvenlik sistemlerinde, makine sanayinde, endüstriyel otomasyon sistemlerinde, tıpta, tarımda, bankacılıkta, madencilikte ve birçok alanda kullanılmakta ve her geçen gün kullanım alanı artmaktadır.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan CNC makineler, gece görüş sistemleri, mayın tarama robotları, otomatik stoklama sistemleri, fotoğraf makineleri, videolar, bankamatikler gibi sistemler ve ürünler birer mekatronik sistemlerdir.

Tanım

Mekatronik mühendisleri, daha basit, daha ekonomik ve güvenilir bir sistem oluşturmak için mekanik, elektronik ve bilgisayar ilkelerini bir araya getirir. \”Mekatronik\” terimi 1969 yılında Japon şirket Yaskawa\’nın üst düzey mühendislerinden Tetsuro Mori tarafından üretildi. Bir endüstriyel robot, bir mekatronik sisteminin başlıca örneğidir; elektronik, mekanik ve günlük işlerini yapacak bilgi işlem özelliklerini içerir.

Mühendislik sibernetiği, mekatronik sistemlerin kontrol mühendisliği sorunu ile ilgilenir. Böyle bir sistemi kontrol etmek veya düzenlemek için kullanılır (bakınız kontrol teorisi). İşbirliği sayesinde, mekatronik modüller üretim hedeflerini gerçekleştirir ve üretim planında esnek ve çevik üretim özelliklerini alırlar. Modern üretim ekipmanları bir kontrol mimarisine göre entegre mekatronik modüllerden oluşur. En bilinen mimariler hiyerarşi, çokci devlet, heterarsika ve melez içerir. Teknik etki elde etmeye yönelik yöntemler, tasarımlarında resmi yöntemleri kullanabilecek veya kullanamayacak olan kontrol algoritmaları tarafından tanımlanmaktadır. Mekatronikte önemli olan melez sistemler, üretim sistemleri, sinerji sürücüleri, gezegen araştırması gezginleri, anti-lock frenleme sistemleri ve spin-assist gibi otomotiv alt sistemleri ve otomatik odaklı kameralar, video, sabit diskler ve CD oynatıcılar gibi günlük ekipmanları içerir.

Mekatroniğin İlgi Alanları

    Modelleme ve dizayn
    Sistem entegrasyonu
    Tahrik elemanları ve sensörler
    Akıllı kontrol
    Robotik
    Üretim
    Hareket kontrol
    Titreşim ve gürültü kontrol
    Mikro cihaz ve optoelektronik sistemler
    Otomotiv sistemleri ve diğer uygulamalar
    Programlama

Daha yeni Daha eski