Organ, biyolojide ortak bir işleve hizmet etmek için yapısal bir birime katılan dokuların bir topluluğudur. Latince organum (\”alet, araç\”) sözcüğünden türemiştir.
Organlar ana doku, parankim ve \”dağınık\” dokudan, stromadan oluşur. Düzensiz dokular, sinirler, kan damarları ve bağ dokuları vardır. Belirli organ, kalp kası, kalbin ana doku olarak benzersiz olan ana dokudur. Bir organı oluşturan ana dokular, aynı mikrop katmanından kaynaklanan gibi ortak embriyolojik kökenlere sahip olma eğilimindedir. Fonksiyonel olarak ilgili organlar genelde tüm organ sistemleri oluşturmak için işbirliği yapar. Organlar tüm yüksek biyolojik organizmalarda bulunur, özellikle hayvanlarla sınırlı değildir, ancak bitkilerde de tespit edilebilirler. Bakteriler gibi tek hücreli organizmalarda, bir organın fonksiyonel analoguna organel denir.
Içi boş organ, mide, bağırsak veya mesane gibi içi boş bir tüp veya kese oluşturan iç organdır.
Organ sistemleri
Belli bir vücut fonksiyonunun icrasında birlikte çalışan iki veya daha fazla organ, biyolojik sistem veya vücut sistemi olarak da adlandırılan bir organ sistemini oluşturur. Organ sistemlerinin fonksiyonları genellikle önemli çakışmaları paylaşır. Örneğin, sinir sistemi ve endokrin sistemi, paylaşılan bir organ olan hypothalamus aracılığıyla çalışır. Bu nedenle, iki sistem birleştirilerek nöroendokrin sistem olarak incelenmektedir. Kas iskelet sistemi için de aynı şey kas ve iskelet sistemi arasındaki ilişkiden dolayı doğrudur.
İnsan gibi memeliler çeşitli organ sistemlerine sahiptir. Bu spesifik sistemler insan anatomisinde de geniş çapta incelenmektedir.
Kardiyovasküler sistem: Kanı pompalamak ve kan, gövde ve kalp, kan ve kan damarları ile akciğerlere kanalize etmek.
Sindirim sistemi: tükürük bezleri, yemek borusu, mide, karaciğer, safra kesesi, pankreas, bağırsak, kolon, rektum ve anüs ile sindirim ve gıda işleme.
Endokrin sistem: Hipotalamus, pitüiter bez, pineal vücut veya pineal bez, tiroid, paratiroidler ve böbrek üstü bezleri, yani adrenal bezler gibi endokrin bezler tarafından yapılan hormonları kullanarak vücutta iletişim.
Boşaltım sistemi: Böbrekler, üreterler, mesane ve üretran sıvı dengesi, elektrolit dengesi ve idrar atılımı ile ilgilidir.
Lenf sistemi: Dokularla kan dolaşımı, lenf ve düğümler arasındaki dolaşımdaki yapılar ve Bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere onu taşıyan damarlar: hastalıklara neden olan ajanların lökositler, bademcikler, adenoidler, timus ve dalaktan korunması.
Deri üstü sistem: cilt, saç ve çivi.
Kas sistemi: kaslı hareket.
Sinir sistemi: beyin, omurilik ve sinirlerle bilgi toplama, aktarma ve işleme.
Üreme sistemi: yumurtalıklar, fallop tüpleri, uterus, vulva, vajina, testis, vaz deferens, seminal veziküler, prostat ve penis gibi cinsel organlar.
Solunum sistemi: solunumda kullanılan organlar, farinks, larinks, trakea, bronşlar, akciğerler ve diyafram.
İskelet sistemi: yapısal destek ve kemik, kıkırdak, bağ ve tendonlarla koruma.