Sanayi atığı, fabrikalar, endüstriler, fabrikalar ve madencilik faaliyetleri gibi bir üretim süreci boyunca işe yaramaz hale gelen herhangi bir materyali içeren endüstriyel faaliyet sonucu üretilen atıktır. Sanayi Devrimi\’nin başlangıcından beri var olmuştur. Endüstriyel atıkların bazı örnekleri, kimyasal çözücüler, pigmentler, çamur, metaller, kül, boyalar, zımpara kağıtları, kağıt ürünleri, endüstriyel yan ürünler, metaller ve radyoaktif atıklardır.
Zehirli atıklar, kimyasal atıklar, endüstriyel katı atıklar ve belediye katı atıklar endüstriyel atıkların atamalarıdır. Kanalizasyon arıtma tesisleri, bazı endüstriyel atıkların, örneğin biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOD) gibi konvansiyonel kirleticilerin oluşturduğu atıkları tedavi edebilir. Zehirli kirletici maddeleri içeren endüstriyel atıklar, özel arıtım sistemlerine ihtiyaç duyar.
Petrol rafineleri, otomobil fabrikaları, elektrik üretim santralleri, çimento fabrikaları, tekstil fabrikaları vb. yerlerde çok sayıda atık üretilir. Doğru değerlendirilip arıtılmadığında bu atıklar çevre ve kişi sağlığı açısından tehlike oluşturur. Dünyanın birçok bölgesinde, fabrikaların neden olduğu kirlilik gerektiği gibi denetlenip, engellenmektedir. Bu, fabrikaların bulunduğu bölgede yaşayan insanların solunum yolları hastalıkları gibi birçok sorunla karşılaşmasına neden olmaktadır.