Animasyon, görüntülerin veya nesnelerin hareketli görüntüler olarak görünmesi için manipüle edildiği dinamik bir ortamdır. Geleneksel animasyonda, fotoğraflar çekilecek ve film üzerinde sergilenecek şeffaf selüloit tabakalara elle çizilir veya boyanır. Bugün çoğu animasyon bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler (CGI) ile yapılmaktadır. Bilgisayar animasyonu çok detaylı 3B animasyon olabilirken, 2D bilgisayar animasyonu stilistik nedenlerle, düşük bant genişliğinde veya daha hızlı gerçek zamanlı renderlemelerde kullanılabilir. Diğer yaygın animasyon yöntemleri, kağıt kesme, kukla veya kil figürleri gibi iki ve üç boyutlu nesnelere bir stop motion tekniği uygular. Canlı aktörlerin kare kare bir konu olarak kullanıldığı stop motion tekniği, piksilasyon olarak bilinir.
Yaygın olarak, animasyonun etkisi, birbirinden minimal olarak farklı olan sıralı görüntülerin hızlı bir şekilde artmasıyla elde edilir. Hayal gücü – genel olarak hareket resimlerinde olduğu gibi – phi fenomenine ve beta hareketine güvendiği düşünülür, ancak kesin nedenler hala belirsizdir. Sıralı görüntülerin hızlı gösterilmesine dayanan analog mekanik canlandırma ortamı, filipikon, zoetrope, flip book, praxinoscope ve filmdir. Televizyon ve video, aslında analog olan ve şu anda dijital olarak çalışan popüler elektronik animasyon medyalarıdır. Bilgisayarda görüntülemek için, animasyonlu GIF ve Flash animasyonu gibi teknikler geliştirildi.
Kısa filmler, uzun metrajlı filmler, hareketli gifler ve hareketli görüntülere adanmış diğer medyalar dışında, animasyon, video oyunları, hareketli grafikler ve özel efektler için de yoğun bir şekilde kullanılıyor.
Örneğin sihirli fener gösterilerindeki hareketli görüntülerde basit mekaniği ile görüntü parçalarının fiziksel hareketi animasyon olarak da düşünülebilir. Gerçek robotik cihazların mekanik animasyonu animatronik olarak bilinir.
Animatörler animasyon oluşturma konusunda uzman olan sanatçılardır. 2D oyunlardan ve filmlerden (Anime) 3D oyunlara dahil olabilirler.
Animatörler animasyon oluşturma konusunda uzman olan sanatçılardır. 2D oyunlardan ve filmlerden (Anime) 3D oyunlara dahil olabilirler.
Etimoloji
“Animasyon” kelimesi, “canlandırma” eylemi anlamına gelen “animare” nin geçmiş katılımlı kökünden gelen eylem adı olan Latince “animasyonem” (nominative “animatio”) kaynaklıdır. İngilizce kelimenin birincil anlamı “canlılık” dır ve “hareketli görüntü ortamının” anlamından çok daha uzun süredir kullanılmaktadır.
Animasyon tarihi, sinematografinin gelişmesinden çok önce başladı. İnsanlar muhtemelen hareketi paleolitik döneme kadar tasvir etmeye teşebbüs etmişlerdir. Gölge oyunu ve sihirli fener, elle ve / veya bazı küçük mekaniklerle manipülasyon sonucu hareketli görüntüler ile popüler şovlar sundu.