Floroskopi Nedir, Ne Demek, Çalışma Prensibi Hakkında Bilgi

Floroskopi (/ flʊəˈrɒskəpi / ), bir nesnenin iç kısmının gerçek zamanlı hareketli görüntülerini elde etmek için X ışınlarını kullanan bir görüntüleme tekniğidir. Bir doktorun, hastanın iç yapısını ve işlevini görmesini sağlar, böylece kalbin pompalanması veya yutma hareketinin, Örneğin, izlenebilir. Bu hem tanı hem de tedavi için faydalıdır ve genel radyoloji, girişimsel radyoloji ve görüntü kılavuzluğunda yapılan ameliyatlarda ortaya çıkar. En basit haliyle, bir floroskop bir X-ışını kaynağından ve bir hastanın yerleştirildiği bir flüoresan ekranından oluşur. Bununla birlikte, 1950’lerden bu yana çoğu floroskop, görüntünün görünürlüğünü iyileştirmek ve uzak bir ekran üzerinde kullanılabilir hale getirmek için X-ışını görüntü yoğunlaştırıcıları ve kameraları da içermiştir. Uzun yıllar boyunca floroskopi kaydedilmemiş canlı görüntüler üretme eğilimindeydi, ancak 1960’lardan bu yana, teknoloji geliştikçe, kayıt ve oynatma norm haline geldi.
 
Floroskopi, radyografi ve X-ışını bilgisayarlı tomografisine (X-ışını CT) benzerdir ve bu sayede X-ışınları kullanılarak görüntü oluşturur. Orijinal fark, radyografinin filme sabit görüntüler çekmesiydi, floroskopi ise kaydedilmemiş canlı hareketli görüntüler sağladı. Bununla birlikte, günümüzde radyografi, BT ve floroskopi, görüntü analiz yazılımı ve veri depolama ve alma özelliklerine sahip dijital görüntüleme modlarıdır.
 
Bir tür iyonlaştırıcı radyasyon şekli olan X ışınlarının kullanımı, prosedürün hastaya olan faydaları ile dikkatli bir şekilde dengelenmesi için potansiyel riskleri gerektirir. Hastanın anlık bir pals yerine sürekli bir X-ışını kaynağına maruz kalması gerektiğinden, floroskopi prosedürü genellikle hastayı normal (hala) radyograflardan daha yüksek emilen bir radyasyon dozuna maruz bırakır. Sadece sağlık, vücut güvenliği, gıda güvenliği, tahribatsız muayene ve bilimsel araştırma gibi önemli uygulamalar kullanım için risk-fayda eşiğini karşılar. 20. yüzyılın ilk yarısında, ayakkabı dükkânlarında ayakkabıya takılan floroskoplar kullanıldı, ancak artık kullanım dışı bırakıldı, çünkü artık radyasyona maruz kalmanın, ancak küçük dozların gereksiz amaçlar için kullanılmasının kabul edilebilir olmadığı kabul edildi. Radyasyona maruz kalmanın azaltılmasına yönelik birçok araştırma yapılmıştır ve dijital görüntü işleme ve düz panel dedektörleri gibi floroskopi teknolojisindeki son gelişmeler, eski prosedürlerden çok daha düşük radyasyon dozlarıyla sonuçlanmıştır.
Floroskopi ayrıca havaalanı güvenlik tarayıcılarında gizli silah veya bomba olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Bu makineler tıbbi floroskopiden daha düşük dozda radyasyon kullanır. Tıbbi uygulamalarda daha yüksek dozların nedeni, doku kontrastı için daha fazla talep etmeleri ve aynı nedenle bazen kontrast madde gerektirmeleridir.
 
Daha yeni Daha eski