Hipertrofi (/ haɪˈpɜːrtrəfi /, Yunanca “ρ “fazla” + τροφή “beslenmeden”), bileşen hücrelerinin genişlemesinden dolayı organ veya doku hacmindeki artıştır.
Çoğunlukla hiperplazi ile karıştırılır ancak hiperplazi dokudaki hücrelerin büyüklüğünün değil sayılarının artması sonucu meydana gelen hacim artışıyken, hipertropi sürecinde çoğunlukla hücre sayısında değişim olmaz. Hipertrofi ve hiperplazi her ne kadar tamamen farklı süreçler olsalar da çoğunlukla beraber ortaya çıkarlar. Hücrelerin yaklaşık olarak aynı boyutta kaldığı, ancak sayısının arttığı hiperplaziden ayırt edilir. Her ne kadar hipertrofi ve hiperplazi iki farklı süreç olsa da, gebelikte hormonal olarak indüklenen proliferasyon ve uterus hücrelerinin genişlemesi gibi sık sık birlikte ortaya çıkarlar.
Eksantrik hipertrofi, içi boş bir organın duvarlarının ve odasının, genel büyüklük ve hacminin büyütüldüğü bir büyüme geçirdiği bir tür hipertrofidir. Özellikle kalbin sol ventrikülüne uygulanır. Sarkomerler seri olarak, örneğin dilate kardiyomiyopatideki gibi eklenir (hipertrofik kardiyomiyopatinin tersine, bir çeşit konsantrik hipertrofi, bunun yanında sarcomer paralel olarak eklenir).