Kaposi Sarkomu Nedir, Belirtileri ve Semptomları Hakkında Bilgi

Kaposi sarkomu (KS), ciltte, lenf bezlerinde veya diğer organlarda kitleler oluşturabilen bir kanser türüdür.  Deri lezyonları genellikle mor renktedir.  Sınırlı bir alanda tekil olarak oluşabilirler veya yaygın olabilirler.  Ya yavaş yavaş ya da hızlı bir şekilde kötüleşebilir.  Lezyonlar düz veya kabarık olabilir.  İnsan herpes virüsü 8 (HHV8), etkilenen herkesin lezyonlarında bulunur.  Risk faktörleri arasında hastalığın veya spesifik ilaçların bir sonucu olarak zayıf bağışıklık fonksiyonu ve kronik lenfödem vardır. 
 
Dört alt tip tanımlanmıştır: klasik, endemik, immünosüpresyon tedavisi ile ilgili ve salgın.  Klasik KS, yaşlı erkekleri etkileme, yavaş büyüme ve bacakları etkileme eğilimindedir.  Endemik KS, Afrika’daki genç erişkin erkeklerde görülür ve daha agresif olabilir.  İmmünosupresyon tedavisi ile ilişkili KS, genellikle organ naklinden sonraki insanlarda görülür ve çoğunlukla cildi etkiler.  Salgın KS, AIDS’li insanlarda görülür ve vücudun birçok kısmı etkilenebilir.  Teşhis doku biyopsisi ile konur, hastalığın derecesi ise tıbbi görüntüleme ile belirlenebilir. 
Tedavi, durumun lokalize mi yoksa yaygın mı olduğu alt tipine ve kişinin bağışıklık fonksiyonuna dayanır.  Lokalize cilt lezyonları cerrahi, lezyona kemoterapi enjeksiyonu veya radyasyon tedavisi ile tedavi edilebilir.  Yaygın hastalık kemoterapi veya biyolojik tedavi ile tedavi edilebilir.   HIV / AIDS olanlarda yüksek oranda aktif antiretroviral tedavi (HAART) KS’yi önler ve sıklıkla tedavi eder.  Bazı durumlarda kemoterapinin eklenmesi gerekebilir.  Yaygın hastalıklarda ölüm meydana gelebilir.
 
Bu durum, HIV / AIDS hastalarında ve 2017’den itibaren organ nakli sonrası kişilerde nispeten yaygındır.   AIDS’li kişilerin% 35’inden fazlası etkilenebilir.  İlk olarak 1872’de Moritz Kaposi tarafından tanımlanmıştır.   1980’lerde AIDS’i tanımlayan hastalıklardan biri olarak daha yaygın olarak tanındı.  Bu kanser için viral birliktelik 1994 yılında keşfedildi.
 
Belirtiler ve semptomlar
KS lezyonları kırmızı, mor, kahverengi veya siyah olabilen ve genellikle papüler olan nodüller veya lekelerdir.
Genellikle ciltte bulunurlar, ancak başka yerlere yayılırlar, özellikle ağız, gastrointestinal sistem ve solunum sistemi yaygındır. Büyüme çok yavaş ila patlayıcı hızlı arasında değişebilir ve önemli mortalite ve morbidite ile ilişkilidir.
Cilt
Yaygın olarak etkilenen bölgeler alt uzuvları, sırt, yüz, ağız ve genital bölgeleri içerir. Lezyonlar genellikle yukarıda tarif edildiği gibidir, ancak zaman zaman plak benzeri olabilir (çoğu zaman ayak tabanlarında) veya sonuçta ortaya çıkan mantar lezyonları ile birlikte cilt parçalanmasına karışabilir. İlişkili şişme ya lokal enflamasyon veya lenfödem olabilir (lezyon tarafından lokal lenfatik damarların tıkanması). Deri lezyonları hasta için oldukça şekil bozucu ve psikososyal patolojinin bir nedeni olabilir.
Ağız
Ağız vakaların yaklaşık% 30’unda yer almaktadır ve AIDS ile ilişkili KS’nin% 15’inde ilk bölgedir. Ağızda sert damak en sık etkilenir, bunu diş etleri izler.  Ağızdaki lezyonlar çiğneme ve kanama nedeniyle kolayca zarar görebilir veya sekonder enfeksiyon geçirebilir ve hatta yemeğe veya konuşmaya müdahale edebilir.
Gastrointestinal sistem
Tutulma, nakille ilgili veya AIDS ile ilişkili KS’lerde yaygın olarak görülebilir ve cilt tutulumu olmadan ortaya çıkabilir. Gastrointestinal lezyonlar sessiz olabilir veya kilo verebilir, ağrı, bulantı / kusma, ishal, kanama (kan kusması veya bağırsak hareketleriyle geçirme), malabsorpsiyon veya bağırsak tıkanıklığına neden olabilir.
Solunum yolu
Hava yolunun tutulumu nefes darlığı, ateş, öksürük, hemoptizi (kan öksürme) veya göğüs ağrısı veya akciğer grafisinde rastlantısal bir bulgu olarak ortaya çıkabilir.  Lezyonlar doğrudan görüldüğünde ve sıklıkla biyopsi yapıldığında tanı genellikle bronkoskopi ile doğrulanır. Kaposi’nin akciğer sarkomu kötü bir prognoza sahiptir.
Daha yeni Daha eski