Cisr-i Mustafa Paşa Köprüsü, Bulgaristan'ın Türkiye sınırına yakın bir konumda bulunan, XVI. yüzyıla tarihlenen eski bir Türk köprüsüdür. Meriç Nehri üzerinde yer alır ve yakınındaki yerleşim yerine adını vermiştir, bu yüzden bu kasaba Cisr-i Mustafa Paşa olarak bilinirken, Bulgaristan topraklarında kaldığında adı Svilengrad olarak değiştirilmiştir.
Köprü, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci veziri ve Çoban lakaplı I. Selim'in damadı olan Mustafa Paşa tarafından inşa edilmiştir. Üzerindeki kitabe Arapça yazılmış olup oldukça karmaşık bir şekilde işlenmiştir. Evliya Çelebi, köprünün başında bulunan Haseki Sultan Camii'nin kitabesinin Karahisarîzâde Hasan Çelebi tarafından yazıldığını belirtir. Köprü kitabesi muhtemelen Hasan Çelebi veya hocası Ahmed Şemseddin Karahisârî tarafından yazılmış olmalıdır. Kitabenin sonundaki "hasaneten ebediyye" ifadesi, köprünün yapım yılını 935 (1528-29) olarak göstermektedir.
Çoban Mustafa Paşa'nın hayır eserleri arasında Eskişehir'deki Kurşunlu Cami, Gebze'deki bir külliye ve Edirne'deki bir han da bulunmaktadır. İstanbul'da Rumelihisarı'nda bir sıbyan mektebi de inşa etmiştir. Ayrıca Seyitgazi ve Eskişehir'de de sıbyan mektepleri, Silistre, Pravadi ve Edirne'de hamamlar yaptırmıştır. Mustafa Paşa, köprüyü yapımı sırasında tamamlayamadan 935 Şabanında ölmüştür.
Köprünün kurucusu olarak bazı kayıtlarda farklı isimler geçmesine rağmen, genellikle eserin Çoban Mustafa Paşa tarafından yapıldığı kabul edilir. Köprü, geçmişte farklı seyyahlar tarafından farklı uzunluk ve göz sayılarıyla tanımlanmıştır, ancak genel olarak uzunluğu 300 metreye kadar olan ve 20'den fazla göze sahip olan bir yapıdır.
Cisr-i Mustafa Paşa Köprüsü, sade ve zarif çizgilere sahip bir yapıdır ve Osmanlı dönemi sefer ve kervan yollarının üzerindeki hayır işleri arasında önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda Mimar Sinan'ın erken dönem eserlerinden biri olarak da öne çıkmaktadır.